Moscova intenționează să destituie guvernul și să plaseze soldați la granița cu Ucraina, în Transnistria, declară premierul
Rusia dorește să desfășoare 10.000 de soldați în regiunea separatistă Transnistria, aflată la granița cu Ucraina, și urmărește să instaleze un guvern pro-Kremlin în Republica Moldova pentru a realiza acest obiectiv, a declarat prim-ministrul țării. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, într-un interviu acordat pentru Financial Times.
Moscova are în prezent un număr redus de soldați în Transnistria, care se află sub controlul separatiștilor într-un conflict înghețat ce durează de 33 de ani. Însă, cum această enclavă este lipsită de ieșire la mare și se află între Ucraina și un guvern pro-UE la Chișinău, Rusia nu poate trimite trupe suplimentare acolo.
Totuși, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat pentru *Financial Times* că Rusia intervine în alegerile parlamentare ce urmează să aibă loc în septembrie, sperând că un viitor guvern mai favorabil Moscovei va permite desfășurarea unui număr mai mare de soldați.
„Este un efort uriaș de subminare a democrației moldovenești”, a spus Recean, adăugând că guvernul este concentrat pe obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Ei vor să-și consolideze prezența militară în regiunea transnistreană.”
Eforturile de interferență ale Moscovei includ propagandă online și transferuri ilegale de bani către partide și alegători, a mai precizat Recean, adăugând că Rusia a cheltuit în 2024 echivalentul a 1% din PIB-ul Republicii Moldova pentru campanii de influență.
Financial Times scrie că în octombrie anul trecut, referendumul privind aderarea la UE a fost adoptat cu o marjă de doar 0,7% din voturi, în ciuda unei masive campanii de influență derulate de Rusia, potrivit guvernului de la Chișinău.
„Vă puteți imagina, cu 10.000 de soldați, ce pârghie și presiune ar exista asupra părții sud-vestice a Ucrainei”, a spus el. „Dar și în apropierea României, care este un stat membru NATO.”
Kremlinul nu a răspuns imediat unei solicitări de comentariu.
Un număr mare de soldați ai Federației Ruse au fost staționați în Transnistria după 1992, când Moscova a mobilizat forțe pentru a sprijini regiunea în războiul său pentru independență față de Moldova.
De atunci însă, forțele ruse din teritoriu s-au redus semnificativ. În prezent, se estimează că aproximativ 1.500 de soldați poartă drapelul Rusiei, însă majoritatea sunt localnici care s-au alăturat forței, doar câțiva fiind trimiși efectiv din Rusia.
„În prezent, forțele lor de acolo sunt aproape nesemnificative. Dar cu o prezență militară sporită în Transnistria, pe care un guvern favorabil Rusiei ar putea să o permită, aceștia pot consolida poziția”, a spus Recean, adăugând că cifra de 10.000 de soldați este bazată pe evaluări ale serviciilor de informații.
Majoritatea contingentului rus din Transnistria are ca principală misiune securizarea unui vast depozit de arme din regiune, rămas din perioada sovietică. Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestor trupe, afirmând că prezența lor reprezintă o încălcare a suveranității Republicii Moldova.
„Suntem foarte precauți, deoarece propaganda lor, mecanismele lor de comunicare, sunt foarte puternice. Cheltuiesc sume mari de bani”, a declarat Recean.
El a mai spus că grănicerii moldoveni au reținut cetățeni care se întorceau din Rusia cu sume de până la 1,2 milioane de dolari în numerar, iar 130.000 de alegători la alegerile prezidențiale de anul trecut au primit fonduri din surse rusești.
„În consecință, trebuie să ne consolidăm și noi apărarea. Dar, în același timp, trebuie să ne îndeplinim agenda”, a adăugat Recean, subliniind că guvernul său rămâne concentrat pe „obiectivul strategic de aderare la Uniunea Europeană”.