Conturile lui Ilan Șor și ale Marinei Tauber rămân blocate. Consiliul Interinstituțional de Supraveghere a decis menținerea sechestrului pe bunurile persoanelor vizate de măsurile restrictive internaționale impuse de Uniunea Europeană și Republica Moldova, inclusiv ale celor doi.
Măsura pentru acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova a fost prelungită până la data de 29 aprilie 2026, transmite Moldova1.
Potrivit deciziei, pe lângă Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, și Tauber, cercetată penal, care este plecată din țară de circa trei luni, sechestrul se menține și asupra altor persoane implicate în activități de subminare a suveranității și stabilității Republicii Moldova, inclusiv: Arina Corșicova, conducătoare a mai multor trusturi media care ar fi promovat declarații false; Dumitru Chitoroagă, administratorul unui trust media care „își exprimă sprijinul fățiș pentru persoana inclusă pe listă Ilan Șor”; Nelli Parutenco – fondatoare a ONG-ului Evrazia, implicat în promovarea influenței ruse în Moldova; Mihail Vlah – adjunct al guvernatoarei bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul.
La fel, decizia Consiliului Interinstituțional de Supraveghere vizează și Organizația „Evrazia”, entitate rusă non-guvernamentală, sancționată în 2024 și 2025 de Uniunea Europeană, Statele Unite și Regatul Unit.
Potrivit autorităților internaționale, aceasta a promovat propaganda rusă, inclusiv în rândul minorilor, a fost folosită pentru canalizarea fondurilor din Rusia și de la Ilan Șor în Găgăuzia, a organizat transporturi ale tinerilor moldoveni în Rusia pentru a fi „educați” în spirit pro-Kremlin și a fost implicată în scheme de mituire a alegătorilor.
Amintim că Guvernul de la Chișinău a blocat conturile și resursele economice ale 11 persoane sancționate anterior de Uniunea Europeană pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia privind aplicarea măsurilor restrictive a fost emisă de Consiliul Interinstituțional de Supraveghere la data de 1 august 2024, printre cei vizați fiind și oligarhul fugari Ilan Șor și deputata Marina Tauber.
Consiliul Interinstituțional de Supraveghere a fost creat anul trecut și are în responsabilitate aplicarea sancțiunilor și măsurilor restrictive internaționale de către țara noastră. Consiliul este condus de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, iar componența sa include conducătorii principalelor autorități și instituții publice, asigurând astfel o coordonare în aplicarea sancțiunilor.