Guvernul nu face eforturi pentru combaterea traficului de persoane
18 Iunie 2009, 09:07În fiecare an, Departamentul de stat dă publicităţii un raport privind traficul cu persoane – care se bazează ca multe rapoarte similare pe datele anului anterior. Aşa că raportul pe 2009 reflectă situaţia din 2008.
Primul raport al administraţiei Obama despre traficul cu persoane a mărit cu 30 la sută numărul ţărilor puse pe o lista specială de monitorizare: este vorba de ţări ale căror guverne nu fac aproape nimic pentru a combate traficul de persoane, dar care nu pot fi încadrate în cea mai prost cotată grupă, unde se aplică şi anumite sancţiuni.
Unde se află Republica Moldova şi cum este văzută situaţia de la Washington?
R.Moldova se află pe lista specială de monitorizare, ceea ce însemnă că „guvernul ţării nu face toate eforturile pentru a îndeplini un standard minim în combaterea traficului cu persoane.”
Moldova, se arată în raport, este mai degrabă ţară de origine pentru persoanele traficate, mai puţin ţară de tranzit şi aproape deloc ţintă a traficului. Deşi raportul Departamentului de stat menţionează cazuri de trafic intern, de la ţară, din provincie, spre Chişinău.
Raportul citează cifre ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care arată că cel puţin 25 de mii de moldoveni au fost traficaţi, ca forţă de muncă. Femeile, traficate mai ales pentru prostituţie, ajung în special in Rusia, Turcia si Cipru.
„Guvernul nu îndeplineşte nici măcar standardele minime în lupta împotriva coruptiei” – se arată în raportul american. În septembrie 2008, Moldova era deja pe lista specială de monitorizare, dar eforturile făcute de atunci încolo au fost neconvingătoare.
Punctul cel mai slab, în activitatea de combatere a traficului, este combaterea corupţiei la nivel înalt: nici o oficialitate, nici o persoană influentă sau membru al forţelor de poliţie nu a fost judecată şi condamnată în legătură cu vreun caz de trafic cu persoane.
În 2008, numărul anchetelor deschise în legătură cu cazuri de trafic cu persoane a scăzut la jumătate, de la 500 la 246. S-a înjumătăţit şi numărul proceselor în schimb numărul condamnărilor a rămas aproape constat, un pic peste 50.
Guvernul Moldovei stă mai bine, potrivit Departamentului de stat, la capitolul prevenire şi protecţia victimelor - unde se remarcă faptul că nu se mai bazează în exclusivitate pe iniţiative şi fonduri din străinătate, menţionează Europa Liberă