PCRM şi-a pierdut legitimitatea externă
06 Iunie 2009, 15:50Esecul din alegerile prezidentiale din Republica Moldova s-a produs din cauza pozitiei inflexibile a liderului Partidului Comunist, Vladimir Voronin, care a “calcat pur si simplu in picioare” consensul care se inchegase cu Alianta Moldova noastra, a declarat directorul Institutului social-democratic din Moldova, Bogdan Tzardea, intr-un interviu pentru agentia Regnum, informeaza HotNews.ro
Astfel, a continuat analistul, “s-a produs autoizolarea comunistilor si pierderea partiala a legitimitatii externe, adica sprijinul UE, al SUA si, partial, al Rusiei”.
“In cazul in care acesti trei jucatori ar fi sprijinit Partidul comunist, consensul ar fi fost realizat. In caz contrar, trebuie sa recunoastem ca aceasta criza din Moldova este produsul crizei dintre trei mari puteri”, crede politologul. El nu a exclus posibilitatea ca “un anumit rol l-au avut ura personala, teama si nedorinta presedintelui tarii de a imparti puterea cu cineva, fie si formal”.
“In pofida prevederilor constitutionale, Vladimir Voronin este, astazi, presedinte al partidului, al parlamentului, seful statului. A ceda fotoliul de speaker vechiului sau adversar politic a fost pentru Voronin o misiune imposibila”, considera Tzardea.
Referindu-se la perspectiva alegerilor anticipate, expertul crede ca Partidul Comunist mizeaza pe o participare redusa, care va oferi, in al doilea tur, o victorie zdrobitoare a comunistilor.
“Acest lucru va deveni evident daca listele electorale raman aceleasi. Dupa evenimentele din 7 aprilie, de la Chisinau, populatia rusofona se teme de navala romanilor”, a spus politologul.
“Aceasta teama reprezinta un atuu important care, potrivit calculelor politologilor, ar trebui sa aduca victoria Partidului comunist. Mai departe, partidul a evocat posibilitatea retragerii licentei postului de televiziune Pro-TV, ceea ce este o noua tentativa de a inchide gura unui unui canal mediatic al opozitiei liberale. Daca acest lucru se va intampla, opozitiva va primi o dura lovitura. In plus, se poate presupune ca negocierile dintre ANM si comunisti l-au discreditat pe Serafim Urechean in fata electoratului liberal, ceea ce va scade substantial sansele partidului”, crede Tzardea.
In opinia sa, alegerile anticipate poarta in sine o serie de riscuri.
Pericolul instalarii puterii absolute a lui Vladimir Voronin.
Timp de doua luni, daca nu si mai mult, intreaga putere va apartine lui Vladimir Voronin, ceea ce va slabi substantial pozitia opozitiei.
Pericolul paralizarii puterii.
Daca ambele tabere vor acumula acelasi numar de voturi, Moldova va ramane in continuare fara un presedinte. Conform Constituei, “pe parcursul unui an, parlamentul poate fi dizolvat o singura data”, ceea ce inseamna ca pentru cel putin sase luni va exista un sistem al puterii incomplet, cu un guvern cu prerogative minime.
Pericolul agravarii crizei economice.
Fara Parlament, tara nu poate solicita credite importante, nu poate promova programe seriose anticriza. Alta problema, alegerile din Romania, care il vor determina pe Traian Basescu sa reactioneze furtunos la evenimentele din Moldova. Nu este exclus ca acest lucru sa afecteze relatiile economice dintre cele doua tari. Criza economica va intari nemultumirea la nivelul opiniei publice, va scoate oamenii in strada. Multe depind de moldovenii care lucreaza peste hotare: cat vor dori sa revina in tara, cati dintre ei vor merge la vot.
Pierderea Transnistriei.
Haosul, instabilitatea din Moldova va intari pozitiile regimului nerecunoscut de la Tiraspol pe plan international.
sunt niste analize bune