UE la aceiaşi masă cu Smirnov

06 Iunie 2009, 12:40

Reprezentantul UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei, a participat joi la un forum economic organizat in speranta atragerii investitorilor straini, intalnire gazduita de liderul separatist Igor Smirnov la Tiraspol, transmite agentia de presa rusa Ria Novostii. Participarea lui Kalman Mizsei la forumul economic de la Tiraspol a fost confirmata de biroul lui din Chisinau.

Conform agentiei Ria Novostii, forumul a fost deschis printr-un discurs al lui Igor Smirnov, urmat de presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk dupa care a luat cuvantul si reprezentantul Uniunii Europe¬ne, Kalman Mizsei. Diplomatul european s-a facut remarcat in anul 2006, un raport de audit al ONU constatand o serie de fraude financiare in perioada in care Mizsei a fost reprezentantul ONU la Moscova, scrie cotidianul Ziua în pagina electronică.

De mana cu rusii

Primul Forum International al Investitiilor Straine in Transnis¬tria s-a deschis joi la Tiraspol, capitala republicii separatiste transnistrene, in prezenta liderului Igor Smirnov. “Acest eveniment releva in mod particular importanta dezvoltarii noastre economice ca republica si este totodata o ocazie noua de a prezenta potentialul economic al tarii noastre in fata investitorilor straini”, a declarat Smirnov la deschiderea forumului, citat de RIA Novosti. La aceasta mani¬festare a mai fost prezent si reprezentantul Camerei de Comert si Industrie a Rusiei, Serghei Fomine.

Mizsei interzis

Pe data de 24 martie 2009, Kalman Mizsei a fost declarat de catre Igor Smirnov drept persona non grata pe teritoriul Transnistriei. Gestul Tiraspolului venea in replica la decizia Uniunii Europene de a mentine interdictia aplicata liderilor transnistreni de a mai calatori in spatiul comunitar.

La data ostracizarii reprezen¬tantului UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, Smirnov declara ca data intrarii in vigoare a acestei decizii nu este una fixa. Pe acelasi ton a continuat si pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastre¬bceak, care a spus ca aceasta decizie nu este chiar o “sanctiu¬ne”, ci mai degraba o incercare de atragere a atentiei asupra masurilor similare impuse de UE si SUA impotriva autopro¬clamatei republici transnistrene. El a precizat atunci ca aceasta politica ar intra in contradictie cu cea de restabilire a increderii pe Nistru. “Nu e posibil sa existe discutii despre masuri de incredere si, in acelasi timp, asemenea decizii”, a spus Iastrebceak, citat de Ziua.

Acuzatiile UE

Uniunea Europeana a anuntat in februarie ca a prelungit pana la 27 februarie 2010 interdictia de a le fi acordate vize de intrare in tarile blocului european unui numar de 19 inalti responsabili din Transnistria, intre care autoproclamatul lider Igor Smirnov si cei doi fii ai sai. Oficialii de la Bruxelles au motivat decizia prin prisma faptului ca aceste persoane se fac direct responsabile pentru lipsa de progrese in reglementarea conflictului moldo-transnistrean si totodata sunt acuzate ca au orchestrat inchiderea in Transnistria a scolilor cu predare in limba romana, mai notează cotidianul Ziua.

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu