Vladimir Socor: Un sef de stat demn de acest titlu, si care a servit statul in masura capacitatilor sale vreme de opt ani, trebuie sa-si dea seama cind a sosit momentul retragerii sale din viata politica activa

09 Mai 2009, 11:56

Desigur, acest sef de stat va ramine o personalitate respectata de cei care l-au votat atiţia ani de-a rindul: o mare parte a alegatorilor Republicii Moldova, precum si partidul majoritatii parlamentare. Dinsul poate obtine statutul ne-oficial, dar prestigios, ce se cheama la americani si britanici “elder statesman,” adica om de stat veteran, opinia caruia este ascultata si solicitata, chiar daca dinsul a iesit din viata politica activa, sau ramine simbolic deputat in parlament, a declarat Vladimir Socor pentru Radio Europa Liberă.

Cel mai mare presedinte francez, Generalul Charles de Gaulle, a inteles cind a ajuns in aceasta situatie si a demisionat chiar inainte de a-i fi expirat al doilea mandat prezidential. A inteles situatia si presedintele american Richard Nixon, demisia caruia a devenit o drama nationala si personala. Partidul conservator britanic a debarcat-o pe doamna Margaret Thatcher cind aceasta a dorit sa se eternizeze ca prim-ministru, chiar daca pierdea propria-i popularitate si pe cea a partidului. Pe de alta parte, cancelarul german Helmut Kohl nu a inteles imperativul vremii, s-a incapatzinat sa candideze a treia oara la postul de cancelar, desi multi alegatori chiar din partidul dinsului, nemaivorbind de tineri, se saturasera deja de personajul care parca se dorea cancelar pe viatza. Decizia sa gresita a condus la infringera partidului d-sale, care ar fi cistigat sigur alegerile cu un leader mai tinar si atragator.

In aceasta situatie se gaseste astazi domnul presedinte Vladimir Voronin impreuna cu Partidul Comunistilor, leaderul caruia este tot dl. Voronin. Din pacate pentru statul Republica Moldova, deciziile cele mai recente ale d-lui Voronin si ale anturajului d-sale demonstreaza pierderea capacitatii de a analiza situatia existenta.

Conducerea Partidului Comunistilor l-a desemnat pe dl. Voronin sa fie noul presedinte al Parlamentului. In acelasi timp, partidul a anuntzat intentia de a revizui Constitutia, pentru a spori imputernicirile parlamentului si ale presedintelui parlamentului—deci, a spori imputernicirile d-lui Voronin—si a reduce imputernicirile sefului statului, o data ce dl. Voronin paraseste acest post. Cu alte cuvinte, se intentioneaza ca dl. Voronin sa ocupe inca patru ani de-acum inainte postul cel mai puternic in stat, de asta-data cu titulatura de presedinte al legislativului, susţine Vladimir Socor

Anturajul d-lui Voronin ar trebui sa-l ajute sa inteleaga acest fenomen characteristic democratiilor electorale: Persoana leaderului s-a uzat, el nu mai este acceptat de o mare parte a societatii, care doreste reinnoire, schimbare in bine la nivelul simbolic ca si la cel practic. Chiar daca Partidul Comunistilor a obtinut 50% din numarul voturilor exprimate la 5 Aprilie, alti 40 % dintre alegatori au votat totusi pentru trei partide declarat anti-comuniste si anti-Voronin.

In urma alegerilor si a confruntarilor violente, dl. Voronin a devenit un politician care scindeaza societatea prin declaratii ne-echilibrate, in loc s-o consolideze in vreme de criza politica si economica, spune Vladimir Socor.

In politica externa, dl. Voronin a comis recent un sir de greseli provenite, cred, din nervozitate si panica, daca nu chiar din intentia de a schimba strategia politicii externe. Intilnirea pre-electorala a d-lui Voronin cu presedintele rus Dmitry Medvedev la Moscova a marcat o prabusire a politicii statului Republica Moldova in problema Transnistriei.

Mai recent, dl. Voronin s-a aratat aproape dispretzuitor fatza de initiativa Uniunii Europene, Parteneriatul Estic. In loc sa participe la summit-ul Parteneriatului Estic in aceasta saptamina la Praga, dl. Voronin a coborit nivelul reprezentarii R. Moldova, trimitindu-l pe ministrul de externe Andrei Stratan. Decizie nefericita, deoarece tocmai dl. Stratan, insuficient cunoscator al politicilor UE, criticase in mod ne-rational Parteneriatul Estic. Mai mult, in drum spre summit-ul UE, dl. Stratan a facut un ocol pe la Moscova, probabil pentru a coordona cu Rusia atitudinea Chisinaului fatza de Parteneriatul Estic si alte initiative ale UE, declară Vladimir Socor.

Iata numai citeva dintre evolutiile care demonstreaza pierderea busolei de catre dl. Voronin si acei sfatuitori care-l influenteaza acum, nu tocmai aceiasi pe care-i ascultase pina acum. Epoca d-lui Voronin apartine trecutului. Republica Moldova a ajuns pe pragul unei noi ere politice si are nevoie de aceasta schimbare, afirmă în final Vladimir Socor.

Comentarii (12 comentarii)

radu
a comentat la 09 Mai 2009, 13:42

…O PERSONALITATE RESPECTATA ? HAI SA FIM SERIOSI ! VA AJUNGE LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI NOASTRE NATIONALE. IN 15-20 DE ANI ,VA FI MATURAT PE JOS DE GENERATIILE CARE VOR VENI .

Gheorghe C
a comentat la 09 Mai 2009, 13:47

Acum mai treaz ,si Socor,comenteaza situatia interna si externa din Republica Moldova.

Cetatean
a comentat la 09 Mai 2009, 14:55

Daca mai scrie un astfel de articol, Vladimir Socor risca sa se reabiliteze aproape in totalitate pentru mai multe servicii aduse lui Voronin si respectiv multe deservicii aduse progresului si modernizarii Republicii Moldova. Intrebarea este daca de data asta dl Socor exprima un punct de vedere personal sau testeaza cum va fi primita o noua opinie a oficialitatilor americane, care au tacut pina in acest moment. E posibil sa fie un tester si e posibil ca americanii sa sugereze aceasta iesire definitiva din scena a lui Voronin, ca una din conditiile de deblocare a situatiei de criza din Republica Moldova. Vom vedea, in orice caz aparitia articolulului e cel putin simptomatica!!!

Solana
a comentat la 09 Mai 2009, 16:34

Voronin ii poate conduce numai pe mortii care lau votat… Cea mai buna postura ar fi pentru el sef al cimitirului…

Buburuza
a comentat la 09 Mai 2009, 18:02

Doamne ci bine spune domnul Socor!
Si eu sparam, ca printre comunisti sa se gaseasca totusi oameni cu alte viziuni si pur si simplu sa-si dea seama ca i-a trecut timpul lui “Cioara”.
Oare chiar nu vad - ca u luat-o pe calea spre nicaeri?

Radio Erevan
a comentat la 09 Mai 2009, 19:10

Un semnal curios de la Washington, ma intreb daca e opinia personala a lui Socor sau o schimbare de atitudine in unele cercuri americane.
Voronin a demonstrat ca renunta la politica cit de cit echilibrata intre Rusia si Occident si vrea sa re-aduca Moldova in zona de influenta ruseasca.

Silviu
a comentat la 10 Mai 2009, 08:31

“Mai mult, in drum spre summit-ul UE, dl. Stratan a facut un ocol pe la Moscova, probabil pentru a coordona cu Rusia atitudinea Chisinaului fatza de Parteneriatul Estic si alte initiative ale UE, declară Vladimir Socor.”
Deci , statul Moldova este suveran si independent si mai ales ia deciziile de politica externa de sine statator!!!!
Conducatorii Moldovei au inteles ca nu mai conduc RSS Moldoveneasca si URSS s-a desfiintat ?? Daca da , de ce moldovenii nu ii trezesc ? Sau e mai convenabil asa - sa ceri indurare de la calau , de la paznicul inchisorii sa de la cel care face jocurile in Transnistria . Adica nu , nu se cheama indurare ci coordonare …

radu
a comentat la 10 Mai 2009, 08:40

in primul rand comunistii trebuie sa rezolve cu voronin …pastrarea lui in fruntea tarii a inceput sa le aduca deservicii din ce in ce mai mari .si pe plan intern si pe plan international.pentru ca super-izolarea in care se afla pcrm-ul la ora actuala in europa ,se rasfrange si asupra guvernarii lor si bineinteles a tarii .cine crede ca poate lua in ras cele trei mari forte politice din europa - popularii,social-democratii si liberalii ,trebuie sa fie nebun la cap …iar votul covarsitor - 467 din 512 in favoarea rezolutiei anti-comuniste , putem spune ,ne indica un grad de izolare a pcrm-lui rar intalnit in ultimii ani in europa .

marc
a comentat la 10 Mai 2009, 15:16

socor nu vorbeste pentru washington ci pentru bunul sau prieten tcaciuc, pe care incearca sa-l spele. pana acum ei doi au fost papusarii marionetei alcoolice si au realizat ca vova nu mai face doua parale, deci vor sa-l sacrifice.

problema lor principala este ca rusii au realizat ca tcaciuc e mult mai anti-rus decat au fost vreodata romanii. scopul lui nu e numai distrugerea Romaniei, ci si a Rusiei.

barasab
a comentat la 11 Mai 2009, 08:02

Cine oare sa-l mai creada pe Socor, dupa atata propaganda comunista. A strigat de citeva ori vine lupu si iata ca intr-adevar vine lupu presedinte.

magda
a comentat la 11 Mai 2009, 11:54

Socor a primit porunca de la stapinii moscoviti sa-l afuriseasca pe Voronin dar sa spele si sa salveze macar fata partidului-banda criminala comunist. Nu asuda degeaba socore, ca noi repede mirosim de unde put picioarele. Voronin e zero, principalii sint stapinii vostri de la kremlin si coloana a V tradatoare, antistatala si antipopulara. La noi sunt doar doua forte: proeuropene si promoscovite. Mijloc nu poate fi. Tu esti al rusilor - e clar ca buna ziua pentru toti. Cred ca nu mai ai ce face aici.

Psihologul Dvs.
a comentat la 11 Mai 2009, 16:47

Citind randurile scrise de Dl Socor, involuntar apare reflexul vomei…

Sa il compari pe voronin cu Nixon, De Gaulle, Tatcher, Kohl, Dl Socor, este o ABERATIE totala!

Personalitatile acestea au adus cat de cat prosperitate tarilor pe care le conduceau, da, aveau si ele pacatele sale si totusi…

Ce avem noi, basarabeni, dupa 8 ani???

Mizerie,
coruptie,
viol de catre organe de “drept”,
cinism,
saracie,
exodul populatiei active,
continuam lista de adjective???

Aceste adjective nicidecum nu se leaga cu “comunismul” descris de Lenin, caruia voronin si toti ce l-au votat ii depun flori si-i multumesc pentru “viitorul lucid” pe care l-a creat…

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu