Ion Iliescu: Rusia a stat in calea unirii Romaniei cu Republica Moldova

13 Aprilie 2009, 16:35

Ion Iliescu si-a propus sa “clarifice situatia” din anii ‘90 cand ideea unirii Republicii Moldova cu Romania era o prioritate, precizand ca influenta puternica a Rusiei a fost piedica reala in calea acestui obiectiv, asa cum este si astazi.

“Au aparut inca din anii ’90 si se repeta si acum unele “reprosuri”, ca n-am fi stiut “sa profitam” de situatia din anii ’90 - ’91 pentru a realiza unirea Basarabiei, sau a Rep.Moldova cu Romania. Cum sa fi abordat aceasta problema? Si cu cine?

Pana in 1991, Rep.Moldova era parte a URSS. In Transnistria se aflau bazele si efectivele Armatei a 14-a (cu generalul Lebed)”, sunt argumentele cu care fostul presedinte al Romaniei isi explica deciziile de la acea vreme, postate pe blogul personal.

Ion Iliescu precizeaza ca dupa proclamarea independentei Republicii, in 1991, conducerea acesteia s-a confruntat cu probleme complicate, cum ar fi sciziunea Transnistriei si provocarea conflictului armat.

Mai mult chiar, Romania a fost eliminata in scurt timp din cercul celor patru tari de decizie care au dus la incetarea ostilitatilor din Transnistria.

“Romania a initiat, in vara anului 1992, la Istanbul, cu prilejul Summitului Tarilor din zona Marii Negre - intalnirea celor patru presedinti - din Rusia, Ucraina, Moldova si Romania , care a dus la incetarea ostilitatilor din Transnistria. S-a creat o Comisie de lucru, a reprezentantilor celor patru state. Ulterior, prin manevre abile ale Rusiei, componenta Comisiei a suferit modificari, care au dus la inlaturarea Romaniei”, mai precizeaza Iliescu.

Lupta pentru putere - piedica in calea unirii

Liderul de onoare al PSD precizeaza ca fortele active din Rep.Moldova, care reusisera sa creeze, inca din anii 1987 - 1988 o atmosfera entuziasta in jurul actiunii unitare pentru impunerea limbii romane si a scrierii latine, a cunoscut o continua slabire, ca urmare a divizarii fortelor politice si a luptei pentru putere.

“Fortele conservatoare au folosit aceasta slabiciune, grupandu-se in jurul Partidului Comunistilor, atragand sustinerea activa a populatiei rusofone (peste 35% din populatia tarii). Plecarea la munca, in Europa, a peste un milion de romani din Rep.Moldova a slabit si mai mult pozitia partidelor romanesti”, a mai precizat fostul presedinte.

Iliescu precizeaza ca in acest context Voronin si partidul sau, au reusit sa preia puterea si sa instituie un regim autoritar, pseudo-democrat, cu puternice accente de sorginte stalinista.

“Starea grava din economie, saracia accentuata a populatiei, dependenta de livrarile de gaze din Rusia si de piata rusa pentru produsele destul de limitate la export (vin, fructe, tutun, etc) accentueaza aceasta situatie dificila. Solutia va fi in organizarea pe o baza noua si solida a fortelor politice democratice din Rep.Moldova, interesate sa asigure, inclusiv prin dialog multietnic, dezvoltarea tarii in spiritul vremii si integrarea ei, in perspectiva, in Europa”, mai noteaza Iliescu.

Comentarii (2 comentarii)

radu
a comentat la 13 Aprilie 2009, 16:59

na, ca au ajuns sa se certe bolsevicii intre ei .atat iliescu la vremea sa cat si voronin astazi ,au blocat si blocheaza inca transformarile radicale si reunificarea patriei .atat comunistii din moldova cat si cei din romania au constituit frani puternice in calea construirii unui viitor mai bun pentru toti oamenii simpli si cinstiti ,de la nistru pan la tisa .acesti sobolani veniti calare pe tancurile sovietelor ,vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei noastre nationale .

ics
a comentat la 13 Aprilie 2009, 19:33

Eminescu e contemporan cu noi:
“Cum nu vii tu, Tzepes Doamne,
Ca punand mana pe ei,
Sa-i imparti in doua cete:
In smintiti si in misei!
Si in doua temniti large
Cu de-a sila sa-i aduni,
Sa dai foc la puscarie
Si la casa de nebuni!”

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu