Rusia si Romania se indreapta catre o “casatorie din interes”

27 Februarie 2009, 09:14

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu merge vineri la Moscova cu ambitia de a recalibra de pe baze pragmatice o relatie bilaterala cu un parcurs dificil in ultimele doua decenii, din cauza blocajelor politice si a dezechilibrelor economice.

Exporturile Rusiei in Romania se ridica la circa doua miliarde de euro, pe cand cele ale Romaniei in Rusia se situeaza la nivelul a circa 100 de milioane de euro, informeaza NewsIn.

“Ar fi foarte bine sa echilibram aceasta situatie. Constientizand problemele economice pe care le are Romania, cred ca o relatie pragmatica cu Rusia ar fi foarte benefica”, este de parere ministrul de Externe Cristian Diaconescu.

Pragmatismul inseamna, din punctul de vedere al sefului diplomatiei, o relatie comerciala ce poate fi valorificata daca este asigurat un cadru normal al relatiei bilaterale, in care factorul politic sa nu constituie un element de blocaj al relatiei economice.

In 2008 s-au implinit 130 de ani de cand Rusia si Romania au stabilit relatii diplomatice, insa legaturile romano-ruse s-au complicat din 1990 incoace pe fondul unor probleme precum semnarea Tratatului politic de baza, tezaurul romanesc trimis de Romania in Rusia tarista in 1917 si niciodata recuperat, implicarea Romaniei in solutionarea conflictului moldo-transnistrean, aderarea Romaniei la NATO sau contractele dezavantajoase pentru Romania semnate cu Gazprom.

Comentarii (4 comentarii)

Ion
a comentat la 27 Februarie 2009, 12:39

Curva cind vrea sa se …. de obicei o spune in fata…

dan
a comentat la 27 Februarie 2009, 22:01

ion esti un prost…

Karl Mark(s) tcaciuk
a comentat la 01 Martie 2009, 00:15

Da, Ioane, aici ai gresit…Doar te invatasem parca “MARFA-BANI-MARFA”…

Ion
a comentat la 02 Martie 2009, 20:50

Sa-l numesti pe cineva prost e un lucru si mai prostesc…

Comenteaza

Nume *

Mail *

Web


Comentariu