Jurnal de Chişinău: Kalman Miszei, pionul otrăvit, porunceşte liberalilor
12 August 2009, 14:18Kalman Mizsei, trimisul în R.Moldova al Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Javier Solana, nu mai are nici o limită. Şi-a permis să dea din nou ordine moldovenilor, anume liderilor liberali. Mizsei le-a transmis patru porunci ale UE (el le zice recomandări) şi s-a lăudat chiar că ar reprezenta nu numai UE ca instituţie, ci şi cele 27 de state membre, ceea ce este o minciună gogonată. Bine că nu a spus că reprezintă şi Noua Caledonie sau Guyana, căci şi acestea fac parte din UE, ca departamente de peste mări ale Franţei. Statele membre sunt reprezentate de şefii de stat şi de guvern care se întrunesc periodic în Consiliul European. Bineînţeles că nu s-a întrunit nici un Consiliu European care să hotărască în privinţa poruncilor pentru opoziţia liberală din R.Moldova iar apoi să-l împuternicească pe Mizsei să le transmită la Chişinău. În lipsa Consiliului nu există un punct de vedere al statelor membre şi ar fi absurd şi să ne imaginăm că Berluscony, Sarkozy, Merckel sau Băsescu s-ar consulta la telefon cu un funcţionar mărunt ca Mizsei ca să-i spună ce să facă în R.Moldova.
Mizsei nu a reprezentat nici măcar “UE ca instituţie”, după cum se lăuda într-un interviu la Radio Europa Liberă. După alegerile europarlamentare din 7 iunie mandatul actualei Comisii Europene a expirat şi altă Comisie va fi numită în septembrie. Până atunci, Comisia Barroso se ocupă doar de treburile curente şi oricum la Bruxelles e toată lumea în concediu în luna august, inclusiv comisarii europeni. Zilele acestea, UE nu e condusă de nimeni. Înaltul Reprezentant Solana, şeful direct al lui Mizsei a ieşit din joc de când a anunţat că nu va mai candida în septembrie pentru alt mandat.
Atunci pe cine a reprezentat Mizsei la întâlnirea cu liderii opoziţiei? Pe ruşi, bineînţeles. Mizsei a lucrat ani de zile la Moscova ca şef al PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare). De aici a fost dat afară pentru fraude şi pentru favorizarea unei firme la licitaţia pentru lucrările de la Planetariul din Moscova, conform unui ONG internaţional care monitorizează modul cum ONU cheltuie fondurile. Deci se cheamă că omul nu e tocmai virgin, a făcut ceva bani cu ruşii la viaţa lui.
UE l-a preluat de bun şi l-a trimis în R. Moldova. Ajuns aici, Mizsei a devenit avocatul lui Smirnov, al lui Voronin, al tuturor forţelor care se opun democratizării Moldovei. Şi-a depăşit atribuţiile cerând României să nu mai acorde cetăţenie moldovenilor, deşi legile pentru cetăţenie sunt atributul statelor membre, nu al UE. Pentru a-l susţine pe Voronin, şi-a mai permis să ceară României să semneze Tratatul de Bază cu R. Moldova. A lăudat “societatea civilă” din Transnistria şi a încercat să determine finanţarea din bani europeni a unor organizaţii fantomă ale bandiţilor transnistreni, care ar fi nişte ONG-uri respectabile ce “democratizează” Transnistria.
Cele patru porunci
UE ar aştepta de la R. Moldova “să formeze neîntârziat instituţiile puterii - guvernul, preşedintele, parlamentul” zice Mizsei. Dar asta trebuia să le-o spună comuniştilor, nu liberalilor care deja şi-au constituit alianţa de guvernare şi au şi un program comun. Formarea noilor instituţii nu ar putea fi întârziată decât de comunişti, de ale căror voturi depinde alegerea preşedintelui, care la rândul său numeşte premierul. Prima poruncă pare o presiune asupra liberalilor pentru a se înţelege cu prietenii lui Mizsei, comuniştii. Adică, vezi doamne, dacă nu se face guvernul repede, UE se va face foc şi pară pe liberalii care ar respinge colaborarea spre folosul ţării cu PCRM. Dar comuniştii care pe 28 mai îi acuzau pe liberali că destabilizează ţara pentru că nu votează un preşedinte comunist, au acum ocazia să arate câtă grijă au pentru stabilitatea R. Moldova şi să voteze un preşedinte din cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană. Mizsei dacă vrea să-şi îndeplinească presupusul mandat în R.Moldova primit de la UE, ar trebui mai degrabă să-i preseze pe comunişti.
A doua poruncă a lui Mizsei este ca “Guvernul să aibă trăsături profesionale puternice”. El şi-a mai arătat şi temerea ca nu cumva “chestiunile politice să le pună în umbră pe cele profesionale” la formarea unei coaliţii. La prima vedere sună bine, i-a prevenit pe liberali ca nu care cumva să pună nişte cizmari pe post de miniştri.
De fapt, mesajul lui Mizsei e de o obrăznicie fără margini. Partidele vor pune miniştri pe cine cred ele de cuvinţă, pentru că au mandatul alegătorilor, la fel ca în orice democraţie. Şi nu îi este permis unui funcţionar mărunt ca Mizsei să vină într-o ţară suverană, fie şi în numele UE, pe care pretinde că o reprezintă, să spună din cine va fi format guvernul.
Pe de altă parte, e normal ca noul guvern să fie politic. Guvernele tehnocrate sunt o excepţie, numite doar în perioadele de criză pentru a administra treburile curente ale unei ţări până la alegeri. Şi guvernul comunist, favoritul lui Mizsei, o fi avut oare “trăsături profesionale puternice”, din moment ce a dus R.Moldova la ruină? Mizsei pregăteşte terenul pentru intrarea comuniştilor în coaliţie. Dacă se formează cumva guvern fără comunişti, atunci, după Mizsei, “chestiunile politice le-ar umbri pe cele profesionale”. Adică liberalii cei turbaţi ar respinge intrarea unor buni profesionişti în Executivul de la Chişinău din motivul absurd, iraţional, că “profesioniştii” aceia se întâmplă să fie şi comunişti în timpul lor liber.
A treia poruncă este chiar ipocrită. Mizsei cere formarea unei comisii care să cerceteze evenimentele din 7 aprilie. Liberalii au pus oricum acest punct în programul de guvernare înainte să se întâlnească cu Mizsei. Dar Kalman Mizsei trebuie să pară în ochii opiniei publice un mare european, preocupat de democraţie, corectitudinea alegerilor şi respectarea drepturilor omului.
Liberalii au strigat până au răguşit despre frauda electorală din 5 aprilie, despre răpiri, torturi, asasinate, despre înscenarea incendierii clădirilor oficiale de către diversioniştii lui Voronin. Dar Mizsei a fost surd. El îl apăra pe papaşa Voronin. La vremea respectivă le-a spus liberalilor să renunţe la proteste, să voteze preşedintele, conducerea parlamentului şi guvernul. Acum s-a trezit că vrea comisie pentru 7 aprilie. Ptiu!
A patra poruncă este cel puţin la fel de ticăloasă ca celelalte. Cică trebuie reglementată problema transnistreană, iar pentru asta Guvernul de la Chişinău ar trebui să ia măsuri energice. Asta vine ca şi cum ar cere Guvernului de la Tbilisi să ia măsuri energice pentru “reglementarea” problemei din Abhazia şi Osetia. Nu moldovenii au creat problema, ci Rusia şi uneltele sale, banda criminală a lui Smirnov. Mizsei mai bine le-ar spune prietenilor de la Kremlin să retragă Armata 14 din Transnistria aşa cum au promis, fără să se ţină de cuvânt, şi la Conferinţa de la Istanbul, din 1999. Şi să-i spună şi prietenului Smirnov să se întoarcă la Habarovsk, de unde a venit să organizeze rebeliunea nistreană. Aberaţia despre “măsurile energice” pe care Guvernul Moldovei ar trebui să le ia pentru reglementarea problemei transnistrene e menită să pună pe picior de egalitate victima-Moldova cu agresorul-Rusia, să arate opiniei publice europene că ar avea şi moldovenii partea lor de vină. În plus, problema transnistreană se discută instituţional numai în formatul 5 plus 2, şi nu am auzit să se fi luat acolo vreo hotărâre pe care Moldova apoi să nu o respecte, astfel ca apoi să vină unul ca Mizsei să bage sula în coaste moldovenilor ca “să ia măsuri energice”.
Ca un iniţiat în marile afaceri europene, Mizsei mai spune că semnarea acordului de asociere UE-Moldova este condiţionată şi de eliminarea vizelor pentru români. El vinde castraveţi la grădinar, pentru că opoziţia liberală s-a opus din răsputeri acestei măsuri nebuneşti a regimului Voronin încă de când a fost anunţată iar ridicarea vizelor e trecută şi în declaraţia Alianţei. În plus, decizia condiţionării Tratatului de Asociere cu Moldova de eliminarea vizelor pentru români a fost luată mai demult la CAGRE, Consiliul pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe, ce reuneşte şefii diplomaţiilor din ţările UE. Dar nu avem nevoie să aflăm de la Mizsei ceea ce a anunţat presei încă de acum două luni Cristian Diaconescu, ministrul român de Externe, după reuniunea CAGRE.
Mizsei e şi Moş Crăciun, sau mai degrabă “Ded Moroz”. El aduce bani cu sacul moldovenilor. Anunţă vestea bună că UE va împrumuta Moldova după ce şi FMI va da un credit Chişinăului. Dar Mizsei a inventat apa caldă, pentru că ceea ce spune el este o procedură standard. UE nu are instrumentele pentru a măsura performanţele unei ţări pentru a constata dacă aceasta va fi în stare să returneze împrumutul acordat, aşa cum dispune FMI. Acesta este rolul FMI, să evalueze şi apoi să monitorizeze o ţară. Aşa s-a întâmplat, bunăoară şi cu împrumutul de şase miliarde euro pe care UE l-a acordat României numai după ce FMI i-a acordat, la răndul său, un împrumt.
Dar FMI a respins cererea de împrumut a Moldovei din cauza lipsei de performanţe economice şi a corupţiei regimului Voronin. De aceea, Voronin s-a dus la Moscova să se împrumute în condiţii necunoscute de cetăţenii Moldovei, aceia care vor achita împrumutul din bani lor, din taxe şi impozite plătite la buget. Dar nu l-a auzit nimeni pe Mizsei să-i spună lui Voronin că trebuie să facă reforme şi să elimine corupţia pentru a primi credit de la FMI şi apoi de la UE.
Mizsei pur şi simplu s-a dat mare cu împrumutul de la UE pentru a-i impresiona pe liberali, pentru a se da mare şi a-i face pe aceştia să devină mai docili la cereri cum ar fi includerea comuniştilor în coaliţia de guvernământ de la Chişinău. Dar dacă Mizsei crede că moldovenii sunt nişte înapoiaţi de la periferia Europei pe care poate el să-i joace pe degete cum vrea, atunci se înşeală amarnic.
Cum scăpăm de el
Mizsei a fost numit de cei 27 miniştri de externe din ţările UE la propunerea lui Javier Solana. În septembrie se formează o nouă Comisie Europeană. Comisarii Europeni, dar şi Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, succesorul lui Solana, vor fi aprobaţi de statele membre înainte ca Parlamentul European să aprobe prin vot noua Comisie în ansamblul său.
România trebuie să pună în vedere celui care va dori să fie succesorul lui Solana să numească alt trimis la Chişinău în locul lui Mizsei, dacă vrea să obţină sprijin său pentru numirea în funcţie. La formarea Comisiei nimeni nu va vrea să supere un stat membru, cu atât mai mult pentru o miză aşa de mică precum Mizsei, pentru a nu pierde un sprijin important. De exemplu, de curând a fost la Bucureşti în vizită Franco Frattini, ministrul Italian de Externe. Frattini a avut în trecut atitudini ostile faţă de România, ultima oară chiar la începutul acestui an. De această dată însă, Frattini a fost numai lapte şi miere, iar la conferinţa de presă a lăudat zgomotos România. Probabil că Frattini urmăreşte să obţină sprijinul României pentru o numire în noua Comisie Europeană, fie pentru el însuşi, pentru că a mai ocupat funcţia de comisar european la Afaceri Interne şi Justiţie, fie pentru vreun alt italian.
Noul guvern de la Chişinău poate la rândul său să trimită semnale la Bruxelles în cazul în care este nemulţumit de activitatea lui Mizsei. De asemenea, şi cetăţenii moldoveni, dacă dezaprobă activităţile lui Mizsei pot trimite petiţii pe e-mail miniştrilor europeni de externe, preşedintelui Comisiei Europene Barroso, noului Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, etc. La Bruxelles mesajele pot fi trimise şi în limba română, devenită limbă oficială la UE de la 1.07.2009.
Sursa: jurnal.md
… inca un exemplu - acest sobolan hunic - care reflecta alianta subterana ruso-maghiara indreptata impotriva intregii noastre natiuni romane …e foarte cunoscuta aceasta alianta inca dupa 1918 ,dintre puterea bolsevica de la budapesta a lui bela kun si puterea bolsevica de la moscova a lui v.i.lenin … sa nu uitam insa ca armata romana a pus opinca noastra stramoseasca pe cladirea parlamentului ungar in 1919 ,zburand de la putere clica bolsevica revansarda .
…asistam la o concertare a eforturilor regimului totalitarist de la moscova cu anumite cercuri revansarde,revizioniste si anti-romanesti de la budapesta .se actioneaza la comanda … cum incepe discutia despre o eventuala unire a neamului nostru de pe ambele maluri ale prutului ,cum incepe isteria imperialista ruseasca impreuna cu cererile obraznice revansarde sau de constituire a unui bantustan unguresc in centrul romaniei ,pe pamanturile noastre stramosesti . unirea e viitorul nostru … o romanie mare si puternica care sa tina haitele de potai vagaboande la hotarele firesti ale neamului nostru …
Trebuie de facut o scrisoare de aceasta cu enumararea tuturor “activitatilor” spionului rus corupt de kremlin si de mentionat ca de-acestea noi avem citi vrei. UE sa trimita un om cinstit si necorupt de Russia. Sa vedeti ca si Lupu are treburi acum la Budapesta. Pentru romani ori Moscova ori Budapesta e tot acelasi lucru. Ei impreuna lupta im potriva rominicor si clocesc planuri dusmanoase. Ati vazut unde are Lupu “prieteni”? In budapesta masii! Pai cum sa-i dee rusii altfel indicatiile? Direct nu se poate ca se developeaza! Dar asa, prin “prietenii” magheari da mai putin de banuit. Lupu nu trebuie sa ocupe post important. Trebuie sa mai stea in carantina si pe urma se va vedea. Dar pe Mizei trebuie trimis direct in budapesta masii!
Nici n-am scapat bine de Hill si am dat peste Mizsei…