Sursa imagine: sprevest.ro
Românii şi moldovenii, străini în ţări străine
Am observat un lucru cu adevărat curios. Moldovenii şi românii, străini de fel, nu se simt deloc apropiaţi nici când îi scoţi din mediul lor. Să explic. Şi cetăţenii români, şi cetăţenii moldoveni au plecat pe capete în ţările mai bogate ca să-şi facă o soartă bună. Au ajuns în Italia, Spania, Portugalia unde, inevitabil, s-au întâlnit, au devenit colegi de muncă, de apartament, scrie bloggerul Vitalie Cojocari.
Ei bine, departe de politicienii care nu se înţeleg, la adăpost de ruşii care i-au ţinut separaţi de secole s-ar părea că ar trebui să aibă loc un fel de “mini-Unire”. Aha, de unde? Deşi vorbesc aceeaşi limbă, doinesc la fel, iar istoria se trage dintr-o rădăcină comună devin chiar mai străini decât au fost vreodată. Mai mult, comunitatea românească şi cea moldovenească sunt absolut separate.
Culmea, unii moldoveni, adevăraţi proromâni la Chişinău, îşi schimbă părerile în străinătate. “Vitalie, noi suntem români, iar ruşii sunt duşmanii noştri. Nu vezi că au cele mai bune locuri de muncă, nu ne vorbesc limba? Au venit în ţara noastră pentru a fi stăpâni. Românii sunt fraţii noştri şi ar trebui să ne unim”, imi spunea un cunoscut când era încă în Moldova. A plecat din ţară, a muncit prin Italia, Portugalia, a întâlnit foarte mulţi români. Iată ce părere are acum: “românii sunt leneşi şi neprietenoşi. Pe deoparte îţi zâmbesc şi îţi vorbesc frumos, pe de alta nu ştiu cum să te fure.” Nu ştiu ce s-a întâmplat de şi-a schimbat radical opţiunea, nu am intrat în detalii. Experienţa omului este extrem de personală, deci subiectivă.
În rest, cei mai mulţi moldoveni îşi hrănesc sentimentul de “înstrăinare” din imaginea proastă, spun ei, pe care o au românii în rândul populaţiei băştinaşe. Acum, nici moldovenii nu sunt icoane de pus în biserică, dar o să-i auzi foarte des spunând că italienii, spaniolii nu-i plac pe români pentru că cerşesc, fură. Mă uimeşte o astfel de atitudine. Mă surprinde să văd că moldovenii au păreri preconcepute. Este extrem de ciudat să vezi că românii muncitori, cinstiţi sunt băgaţi la grămadă cu pungaşii, hoţii chiar de fraţii lor de limbă şi istorie. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că românii şi moldovenii nu se cunosc, iar când nu ai informaţii sunt bune şi clişeele.
Nu ştiu exact, dar intuiesc că nici românii nu ştiu prea multe despre moldoveni. Cu siguranţă nu puţini sunt cei care cred că moldovenii sunt de fapt ruşi, rackeţi etc. Explicaţia este simplă. Poate nu realizăm, dar chiar şi la 20 de ani de la Podurile de Flori moldovenii şi românii sunt străini, despărţiţi nu de un râu ci de un ocean. Când ajung în afară sunt stresaţi şi chinuiţi, iar toate aceste depărtări se acutizează. În străinătate nu se înţelege mama cu fiica, darămite nişte oameni care au în comun doar limba, folclorul şi istoria mai veche.
Autor: Vitalie Cojocari
Sursa: cojocari.ro
Sursa: cojocari.ro
24.03.2011 Opinii
7558
Printează
Trimite unui prieten
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE
27.01.2023 -
6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”
26.01.2023 -
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023
-
Comentarii 4
Absolut gresit, d-le Cojocaru ! Eu locuiesc la Roma de mai multi ani, si cunosc foarte multi basarabeni de-ai nostri, care au prieteni din Romania, sau chiar multe cupluri inte cetateni moldoveni si romani. Eu as spune, chiar ca in strainatate suntem mai uniti, decat acasa.
problema e ca Cojocari autoriu vede de aici şi pîn aici. Mai larg nu vede, Doamne fereşte!
nu este adevarat noi romanii mai ales ca eu sunt din Bacau (adica aproape de Basarabia) si cu un bunic care a avut de suferit pentru ca era basarabean am visat mereu ca dupa dezlipirea Moldovei de Rusia veti veni langa noi sa fim mai puternici fiind mai multi.In familia mea a venit acum 5 ani o fata care este acum cumnata mea si cu care ma impac f bine.Eu consider ca suntem FRATI care vremelnic suntem despartiti de un hotar care cu timpul sunt sigura ca v a disparea.
Si eu stiu multi basarabeni din SUA care s-au integrat cu succes in comunitatea romaneasca. Desigur sunt si unii care comunica numai cu rusii -- cei care vorbeau ruseste si acasa, desigur.