Sursa imagine: urnal.md

De ce este bine să dormi într-o cameră răcoroasă: beneficii

Cei care preferă să doarmă într-un dormitor răcoros se pare că au o intuiție foarte bună. Potrivit unui studiu, temperatura din dormitor influențează puternic calitatea somnului.

Medicul Christopher Winter, coordonatorul studiului realizat la Charlottesville Neurology & Sleep Medicine din Statele Unite, susține că în dormitor ar trebui să fie pe timpul nopții o temperatură cuprinsă între 16 și 20 de grade pentru un somn odihnitor. Dacă temperatura depășește 24 de grade sau scade sub 12 grade, somnul este afectat.

Dar de ce contează atât de mult valoarea indicată de termometru? Temperatura corpului oscilează în mod natural pe parcursul a 24 de ore, cele mai înalte valori înregistrându-se seara, iar cele mai scăzute dimineața, în jurul orei 5. Somnul se instalează de obicei atunci când temperatura corpului scade, prin urmare o cameră răcoroasă ne va face să adormim mai repede.

De asemenea, mai există și alte beneficii oferite de o temperatură ceva mai scăzută în dormitor. Iată câteva dintre acestea:

Vei avea un somn mai odihnitor

Cercetătorii de la Universitatea din Australia au descoperit că unele forme de insomnie pot apărea din cauza unei incapacități a organismului de a-și regla corect temperatura. Dacă îți este greu să adormi noaptea, o cameră răcoroasă te-ar putea ajuta să-ți scazi temperatura corpului suficident încât să ai un somn adânc și odihnitor.

Vei părea mai tânără

Atunci când dormi într-o cameră în care temperatura depășește 21 de grade, organismul nu mai produce suficientă melatonină, unul dintre cei mai eficienți hormoni anti-îmbătrânire. Dar dacă dormi într-o cameră în care este complet întuneric și suficient de răcoare pentru ca temperatura corpului să scadă, melatonina, cunoscută și ca hormonul somnului, va fi eliberată în cantități adecvate, iar corpul va intra într-o stare de relaxare totală.

Te ajută să arzi calorii

Temperatura scăzută a corpului din timpul somnului este asociată și cu eliberarea hormonului creșterii și cu reducerea cortizolului, hormonul stresului. Atunci când nu poți dormi suficient sau nu dormi bine, te vei trezi cu un nivel ridicat al cortizolului în organism, ceea ce înseamnă că vei avea o stare de spirit proastă dimineața, dar și o poftă de ceva dulce.

Previne bolile metabolice

În cadrul unui alt studiu s-a demonstrat că persoanele care dorm într-o cameră în care temperatura este de 19 grade își reduc riscurile de a dezvolta boli metabolice precum diabetul. Participanții la studiu nu numai că au ars mai multe calorii după ce s-au trezit, dar și-au dublat și cantitatea de grăsime brună, un tip de grăsime benefică ce previne acumularea excesului de calorii. De-a lungul timpului, aceste beneficii contribuie la prevenirea bolilor metabolice.

Autor: unica.md
27.01.2023 Caleidoscop
473
0

Comentarii 0


      • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

        27.01.2023
      • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

        26.01.2023
      • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

        20.01.2023
      • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

        19.01.2023
      • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

        14.01.2023