Sursa imagine: pexels.com

Cercetătorii au creat smalțul dentar sintetic, mai rezistent decît dinții naturali

Vești bune pentru cei care au probleme cu dinții: cercetătorii au creat smalțul dentar sintetic și spun despre acesta că este mai rezistent decît dinții reali.

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat smalțul dentar sintetic cu intenția de a-l depăși pe cel real, relatează Noi.md cu referire la descopera.ro.

Dacă totul decurge conform planurilor, descoperirile ar putea oferi în sfîrșit o soluție de neignorat pentru cariile dentare.

Smalțul dentar sintetic are aplicabilitate și în afara cavității bucale

Pentru a dezvolta smalțul dentar sintetic, echipa a trebuit să reproducă nanofirele de calciu interconectate din dinții naturali, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Americane pentru Progresul Științei. Ei au reușit să creeze un sistem nanocompozit care a imitat în mod eficient duritatea smalțului real, menținînd în același timp vîscoelasticitatea acestuia.

Apoi au testat materialul acoperind cu acesta obiecte de diferite forme, inclusiv dinți umani. Echipa a descoperit că „a prezentat rigiditate, duritate, rezistență și vîscoelasticitate ridicate, depășind proprietățile smalțului și ale materialelor inspirate de smalț fabricate anterior”.

Descoperirea încă este departe de a deveni viabilă din punct de vedere comercial, dar echipa intenționează să testeze smalțul sintetic pentru a se asigura că poate supraviețui în gura umană pentru o perioadă mai lungă de timp.

Materialul ar putea fi folosit chiar și pe alte lucruri

Dacă totul merge bine, materialul ar putea fi folosit chiar și pe alte lucruri în afară de dinți, cum ar fi stimulatoarele cardiace sau oasele deteriorate.

Este, fără îndoială, o descoperire interesantă și incitantă, avînd în vedere că copierea smalțului a fost un obiectiv de lungă durată al cercetătorilor stomatologi. Cu puțin noroc, noul smalț va fi disponibil suficient de repede astfel încît și cei cu sensibilitate dentară să se poată bucura de înghețată.
 

Autor: noi.md
08.01.2023 Caleidoscop
635
0

Comentarii 0


      • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

        27.01.2023
      • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

        26.01.2023
      • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

        20.01.2023
      • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

        19.01.2023
      • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

        14.01.2023