Sursa imagine: radiochisinau.md

Părinții sunt atenționați să nu colecteze bani pentru profesori

Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS) vine cu un apel către părinți, cadrele didactice, comunitatea educațională și civilă, în contextul Sărbătorii Profesionale - Ziua Mondială a Educației și Ziua Profesorului, ca elevii să-și felicite dascălii în mod simbolic și să nu fie colectați bani. Prin acest obicei părinții, mai degrabă, le fac un deserviciu profesorilor, afectându-le reputația.

Prin rumare, DGETS pledează pentru menținerea unui dialog constructiv și un parteneriat între școală și familie, astfel părinții sunt invitați să fie asociați imaginii pozitive a profesorilor.

„Totodată, DGETS atenționează asupra necesității respectării cu strictețe a cadrului normativ care prevede interzicerea colectărilor de bani în instituțiile de învățământ general: Ordinul nr. 216 din 16.03.2021 „Cu referire la interzicerea plăților formale și informale de la elevi, familiile acestora și de la asociațiile obștești pentru personalul didactic și de conducere”; Ordinul nr. 642 din 21.08.2020 „Cu privire la interzicerea colectărilor ilicite de bani în instituțiile de învățământ general”, prin care se interzic categoric plăți sub orice pretext (presupusele taxe de înmatriculare în instituțiile cu finanțare de la buget, asigurarea cu manuale de alternativă, prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii, consultații academice, efectuarea lucrărilor de reparație, amenajarea și dotarea instituțiilor de învățământ, organizarea activităților extrașcolare, etc.) sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora,” se arată într-un comunicat de presă emis de DGETS.

Direcția generală educație, tineret și sport susține că va monitoriza în continuare respectarea prevederilor actelor normative de către reprezentanții domeniului educațional, cu referire la interzicerea plăților formale și informale și va întreprinde acțiunile necesare pentru a preveni și combate actele coruptibile în sistemul educațional, referind cazurile atestate organelor de drept.

Autor: radiochisinau.md
23.09.2022 Actual
354
0

Comentarii 0