Sursa imagine: trm.md

Tradiţia datului în scrânciob, de Paşte, încă este păstrată la Căinarii Vechi

Multe dintre tradiţiile care cândva erau respectate cu stricteţe, astăzi, sunt date uitări. An de an, copiii mergeau la vecini sau rude pentru a se da în scrânciob. Cândva, acest obicei de Paşte era foarte răspândit în întreaga ţară, acum însă puţini îi mai cunosc semnificaţia. În satul Căinarii Vechi din raionul Soroca tradiţia nu este uitată. Copiii care vin să se dea în scrânciob, drept răsplată primesc ouă roşii. Se spune că celui care se dă în scrânciob îi va merge bine tot anul, relatează Mesager.Dis-de-dimineaţă la scrânciobul familiei Manea din Căinarii Vechi, raionul Soroca, copiii veneau rând pe rând. Gospodina casei spune că acest obicei din bătrâni este transmis nepoţilor pentru a nu fi dat uitării.

„A doua zi am făcut special un scrânciob, pentru nepoţi, pentru copiii din mahala ca să fie ograda plină şi vin întotdeauna a două zi de Paşte, vin şi se dau în scrânciob. Nu vin cu ouă, eu le pregătesc ouăle. Cinci nepoţi şi prin mahala sunt cinci şi toţi au să treacă”, spune Nina Manea.

În urmă cu mulţi ani, sătenii mergeau de Paşte să se dea în scrânciobul mare. Era un prilej ideal pentru ca tineri să se împrietenească. În unele localităţi, după ce se dădeau în scrânciob, băieţii invitau fetele la hora de sărbătoare, ceea ce însemna că se vor căsători. După zilele de sărbătoare, scrânciobul era demontat şi păstrat până la următoarea horă de Paşti.

Autor: trm.md
26.04.2022 Istorii din MD
7823
0

Comentarii 1

  • titu:

    2012-2021 Cum au aparut profetiile? Sunt un sambure de adevar? Sau de minciuna? Profetiile au fost facute de astrologi si alte persoane culturale din diferite motive si diferite scopuri istoriografice si ale imaginarii timpurilor si epocilor.Inca din cele mai vechi timpuri ale civilizatiilor oamenii au obsevat tipare in miscarea naturii, anilor, stelelor si ale statelor... E posibil ca cea mai realista/simpla/normala si foarte intalita forma de organizare a statelor sa fie tulburarea bipolara cu 2 poli de putere care apare in istoria imperiilor inca din cele mai vechi timpuri: Egiptul-Babilonul,etc.Astfel de ce istoriile acestea, pozitiile statelor in zone similare pe aceleasi continente apar mai des repetitive prin secole.La fel repetitivi sunt si anii suprapopularii,(overcrowding-ul fiind o tulburare sociala care apare foarte des la sobolani, de aici poate ca astrologii au gasit ca anii sobolanilor sunt mai predispusi la tulburari sociale), anii migratiilor, anii furtunilor, anii secetelor ect... care in miscarile astrologice ar avea vagi asemanari cu afeliul si periheliul orbitelor planetelor care corespund in statistica cu parabola de sus si de jos a cresterilor si descresterilor populatiei,a pietelor,a apelor,iar in astrologie cu fazele lunii, eclipselor...S-ar intoarce URSS? URSS a falimentat si cand era cu intreaga zona CAER.Statele nordice au o gaura agricola care le duce la colaps al cresterii populatiilor cum e Siberia.Asiaticii au la fel o problema agricola foamea.De aceea URSS a incercat in 1979 sa cucereasca SEAsiei sau Pluto/Mercur din astrologie.Astfel probabil noul vis al URSS ar fi sa recucereasca foamea asiei? Unii zic ca rasele au cate o boala genetica, de ex albii ar avea alzheimer si asiaticii sindromul down.

    26.04.2022 14:50