Sursa imagine: trm.md

Expert: Republica Moldova nu se va confrunta cu o penurie de mărfuri, dar preţurile vor creşte

Până la începerea războiului din Ucraina, posibilităţile transportatorilor moldoveni erau de 300 de mii de tone pe lună, acum acestea au scăzut de trei ori. Logistica a avut foarte mult de suferit, dar şi din cauza creşterii preţurilor la produse, spun experţii. Într-o situaţie dificilă s-au pomenit fermierii, în special cei care vând mere şi cereale. Expertul economic, Veaceslav Ioniţă a comentat situaţia într-un interviu oferit pentru Moldova 1.

„Ce ţine de export, acesta este format din produse agricole, în principal de grâu. Spre exemplu, în oraşul Reni stau 280 de vagoane pline cu grâu care nu au unde să le descarce. În acelaşi timp, camioane staţionează săptămâni întregi în vămi. Ne aflăm într-un blocaj”, spune expertul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, autorităţile au rezolvat problemele în funcţie de evoluţia situaţiei, acestea fiind soluţii temporare. Este necesară însă elaborarea unui plan de acţiuni pe termen lung. „Suntem dependenţi de importurile din Ucraina, nu trebuie să uităm ca 50% din produsele alimentare pe care le avem, sunt importate din Ucraina si Rusia. Acum observăm că pe rafturile din magazine mărfurile ucrainene sunt înlocuite treptat de cele poloneze şi din alte ţări. Sunt mărfuri ieftine, motiv pentru care am importat atât de multe”, explică el.

Expertul mai spune că Republica Moldova va trebui să remodeleze relaţiile comerciale şi să caute pieţe de vânzare, dar aceasta nu este o sarcină uşoară, în special când este vorba despre spaţiul UE. „Pieţele de acolo sunt foarte saturate. Noi producem 450 - 600 de mii de tone de mere pe an. Polonia produce 4 milioane de tone, iar întreaga Europă - 30 de milioane de tone. Deci, piaţa europeană este complexă. De ce a aspirat toată lumea la Rusia? Pentru că acolo preţurile sunt mai bune. În Europa este foarte multă concurenţă, iar preţurile sunt mai mici”, a mai spune Ioniţă.

Concluzia la care au ajuns experţii este că Republica Moldova nu se va confrunta cu o penurie de mărfuri, dar preţurile vor continua să crească.  

Autor: trm.md
12.04.2022 Opinii
2477
0

Comentarii 0