Sursa imagine: trm.md

Expert: Republica Moldova nu se va confrunta cu o penurie de mărfuri, dar preţurile vor creşte

Până la începerea războiului din Ucraina, posibilităţile transportatorilor moldoveni erau de 300 de mii de tone pe lună, acum acestea au scăzut de trei ori. Logistica a avut foarte mult de suferit, dar şi din cauza creşterii preţurilor la produse, spun experţii. Într-o situaţie dificilă s-au pomenit fermierii, în special cei care vând mere şi cereale. Expertul economic, Veaceslav Ioniţă a comentat situaţia într-un interviu oferit pentru Moldova 1.

„Ce ţine de export, acesta este format din produse agricole, în principal de grâu. Spre exemplu, în oraşul Reni stau 280 de vagoane pline cu grâu care nu au unde să le descarce. În acelaşi timp, camioane staţionează săptămâni întregi în vămi. Ne aflăm într-un blocaj”, spune expertul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, autorităţile au rezolvat problemele în funcţie de evoluţia situaţiei, acestea fiind soluţii temporare. Este necesară însă elaborarea unui plan de acţiuni pe termen lung. „Suntem dependenţi de importurile din Ucraina, nu trebuie să uităm ca 50% din produsele alimentare pe care le avem, sunt importate din Ucraina si Rusia. Acum observăm că pe rafturile din magazine mărfurile ucrainene sunt înlocuite treptat de cele poloneze şi din alte ţări. Sunt mărfuri ieftine, motiv pentru care am importat atât de multe”, explică el.

Expertul mai spune că Republica Moldova va trebui să remodeleze relaţiile comerciale şi să caute pieţe de vânzare, dar aceasta nu este o sarcină uşoară, în special când este vorba despre spaţiul UE. „Pieţele de acolo sunt foarte saturate. Noi producem 450 - 600 de mii de tone de mere pe an. Polonia produce 4 milioane de tone, iar întreaga Europă - 30 de milioane de tone. Deci, piaţa europeană este complexă. De ce a aspirat toată lumea la Rusia? Pentru că acolo preţurile sunt mai bune. În Europa este foarte multă concurenţă, iar preţurile sunt mai mici”, a mai spune Ioniţă.

Concluzia la care au ajuns experţii este că Republica Moldova nu se va confrunta cu o penurie de mărfuri, dar preţurile vor continua să crească.  

Autor: trm.md
12.04.2022 Opinii
8057
0

Comentarii 1

  • Cimerianul:

    2012=2021 Cum au aparut profetiile? Sunt un sambure de adevar? Sau de minciuna? Profetiile au fost facute de astrologi si alte persoane culturale din diferite motive si diferite scopuri istoriografice si ale imaginarii timpurilor si epocilor.Inca din cele mai vechi timpuri ale civilizatiilor oamenii au obsevat tipare in miscarea naturii, anilor, stelelor si ale statelor... E posibil ca cea mai realista/simpla/normala si foarte intalita forma de organizare a statelor sa fie tulburarea bipolara cu 2 poli de putere care apare in istoria imperiilor inca din cele mai vechi timpuri: Egiptul-Babilonul,etc.Astfel de ce istoriile acestea, pozitiile statelor in zone similare pe aceleasi continente apar mai des repetitive prin secole.La fel repetitivi sunt si anii suprapopularii,(overcrowding-ul fiind o tulburare sociala care apare foarte des la sobolani, de aici poate ca astrologii au gasit ca anii sobolanilor sunt mai predispusi la tulburari sociale), anii migratiilor, anii furtunilor, anii secetelor ect... care in miscarile astrologice ar avea vagi asemanari cu afeliul si periheliul orbitelor planetelor care corespund in statistica cu parabola de sus si de jos a cresterilor si descresterilor populatiei,a pietelor,a apelor,iar in astrologie cu fazele lunii, eclipselor...S-ar intoarce URSS? URSS a falimentat si cand era cu intreaga zona CAER.Statele nordice au o gaura agricola care le duce la colaps al cresterii populatiilor cum e Siberia.Asiaticii au la fel o problema agricola foamea.De aceea URSS a incercat in 1979 sa cucereasca SEAsiei sau Pluto/Mercur din astrologie.Astfel probabil noul vis al URSS ar fi sa recucereasca foamea asiei? Unii zic ca rasele au cate o boala genetica,de ex albii ar avea alzheimer si asiaticii sindromul down.

    30.04.2022 11:49