Sursa imagine: trm.md

Oleg Serebrean: „Posibilitatea ca Republica Moldova să fie antrenată în conflict este minimă”

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrean a declarat în cadrul unei ediţii speciale de la Moldova 1 că, în prezent, nu există suspiciuni că asupra Republicii Moldova ar exista un pericol militar. Mai mult, oficialul a spus că în regiunea transnistreană s-ar fi refugiat circa 20 de mii de ucraineni.„Nu avem nici un fel de motive că ar exista un pericol militar. Din sursele de care dispunem, posibilitatea ca Republica Moldova să fie antrenată direct sau indirect în acest conflict este minimă. Nu putem vorbi de garanţii de sută la sută, dar, în principiu, pericolul militar nu este unul vădit. Nu avem nici un fel de dovezi că există un pericol eminent al zonei transnistrene în acest conflict”, a declarat Oleg Serebrean.

Fiind întrebat dacă din cauza închiderii frontierei dintre regiunea transnistreană şi Ucraina, nu există probabilitatea unei crize umanitare, vicepremierul pentru Reintegrare a răspuns:

„Nu există probabilitatea unei crize umanitare. Republica Moldova a lăsat toate podurile peste Nistru destul de permiabile. Posibilitatea importului de alimente, de produse medicale este în vigoare. Este adevărat se trece prin punctele de frontieră ale Republicii Moldova, dar nu există nici un fel de interdicţie. Pot cumpăra din Moldova, România, UE. Mai mult, am fost informaţi că rezerve de alimente există. Nu există un pericol eminent de penurie, produse alimentare sau produse de primă necesitate. Nu am admite ca o criză umanitare să aibă loc”, a precizat Oleg Serebrean.

Oficialul de la Chişinău a mai declarat că în regiunea transnistreană au ajuns circa 20 de mii de refugiaţi ucraineni, care au ajuns acolo prin punctele de trecere controlate de autorităţile Republicii Moldova. Potrivit vicepremierului, în jur de 500 sunt cazaţi în „lagăre pentru refugiaţi”, iar ceilalţi sunt cazaţi în familii. Oleg Serebrean a mai accentuat că Republica Moldova s-a oferit să acorde ajutor în gestionarea crizei refugiaţilor, însă deocamdată nu au fost nici un fel de solicitări.

Autor: trm.md
24.03.2022 Opinii
8413
0

Comentarii 0