Sursa imagine: trm.md

Premii pentru cei mai iscusiţi meşteri populari

Creatorii populari din Republica Moldova au urcat astăzi pe podium. Creativitatea, dorinţa de a da continuitate tradiţiilor au fost premiate de Uniunea Meşterilor Populari şi Centrul Naţional de Conservare a patrimoniului cultural imaterial. Evenimentul a fost completat de spectacolul folcloric „Oameni poveste că-nainte mult mai este”, relatează Mesager.Gala a debutat cu melodii interpretate de instrumentistul Victor Butnaru şi Nicolae Dron, renumit mester de viori, mandoline şi cobze.

„Bineînţeles, şi în România am fost la mari meşteri cobzari, în Elveţia, Ucraina, Rusia, aşa că cobza noastră are toate comorile lumii”, a spus Nicolae Dron, meşter popular din Gura Galbenei.  

Au fost acordate zece premii, printre care şi unei familii tinere de ceramişti.

„Pentru noi este atât o meserie cât şi o sursă de existenţă”, a menţionat Victoria Parlui, meşter popular.

„La noi în familie sper că o să avem continuitatea tradiţiei, avem două fetiţe, care se implică. Cam 34 de meşteri noi au venit în cadrul Uniunii. În modul acesta noi întinerim Uniunea meşterilor. Asta este grija noastră”, spune Dumitru Constandachi, preşedintele UMP.

„Şi Centrul naţional de conservare a patrimoniului cultural imaterial a onorat 35cei mai valoroşi meşteri. Mă bucur ca suntem susţinuţi şi încurajaţi”, a menţionat Tatiana Popa, meşter popular din Călăraşi.

A fost organizat si un târg al meşterilor.

„Avem suvenire rustice din lemn inclusiv, capra, care trebuie la orice gospodărie. -Ce spune capra asta? - Spune ca va ninge, o sa fie roadă, o sa fie bine”, a precizat Grigore Posternac, meşter popular.

Sărbătoarea a continuat cu festivalul folcloric „Oameni poveste că-nainte mult mai este.

„Noi facem Crăciunul pe nou şi ceata noastră de colindători a colindat tot satul”, a relatat Nicolae Arbuz, conducător „Mocănaşii”.

Autor: trm.md
27.12.2021 Istorii din MD
4376
0

Comentarii 0