
Povestea meşteşugarului care împleteşte lozie de mic copil
Împleteşte în lozie de când era de-o şchioapă, iar de atunci n-a mai lăsat nuielele din mână şi meştereşte tot felul de obiecte ce bucură ochiul. Vorbim despre Sergiu Cojocaru, protagonistul emisiunii „Rapsodia Satului”, un tânăr care şi-a propus să reînvie arta împletiturilor în nuiele - un meşteşug pe nedrept uitat şi părăsit în majoritatea satelor din Moldova, relatează Moldova 1.
Sergiu Cojocaru, originar din Ciuciuleni, raionul Hînceşti, îşi aminteşte că a început să împletească lozie în de mic copil.
„Eu veneam de la şcoală, cred că eram prin clasa a cincea - a şasea, şi tata tot împletea coşuri simple. Înainte ca să ies la sanie, el îmi spunea mai întâi împleteşte 10-15 funduri pentru coşuri şi pe urmă ieşi la sanie. Şi eu de voie, de nevoie, împleteam, pentru ca să ies mai repede la sanie făceam lucrul din grabă, dar mă întorcea înapoi, le despleteam şi iar din nou le făceam”, a spus Sergiu Cojocaru.
Dibăcia şi iscusinţa a moştenit-o de la tatăl său. Acum bărbatul spune că această meserie vrea să o transmită şi copiilor săi.
„Talentul se începe de la bunel, mai apoi acesta a predat meseria tatălui şi acum de voie şi nevoie am învăţat-o şi eu. Pe parcurs am îndrăgit şi merge. Şi eu la rândul meu încerc să prezint câte un masterclass copiilor. Dacă nu o să păstrăm noi tradiţiile noastre moldoveneşti, degeaba suntem noi moldoveni şi mai existăm ca naţiune”, a menţionat el.
Sergiu susţine că împletitul în lozie este o muncă migăloasă şi trebuie respectate mai multe reguli.
Sergiu Cojocaru împleteşte coşuri de toate mărimile, scaune, mese, leagăne şi balansoare.
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
FESTIVALUL PEȘTELUI//REZINA – învațăm să protejăm resursele de apă și mediu!
03.07.2022 -
AȘTEPTĂRILE AUTORITĂȚILOR LOCALE ȘI ANGAJAMENTELE GUVERNANȚILOR
02.07.2022 -
Consiliul Europei: „Salarizarea în APL din R.Moldova și măsurile concrete de descentralizare financiară rămân provocări majore!”
02.07.2022 -
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a prezentat în cadrul CALRE raportul realizat în rezultatul monitorizării aplicării Cartei Europene în Cehia!
02.07.2022 -
Proiectul „Întreprinderi și comune puternice pentru Moldova”, lansat la Edineț și Soroca
01.07.2022
-
Comentarii 0