Imagini care nu au fost publicate niciodată! Vezi 300 de fisiere video care documenteaza “Revolutia Twitter” din Moldova
300 de fisiere video redau 16 ore de proteste filmate de 13 camere de supraveghere si documenteaza intreaga asa-numita “Revolutie Twitter” din Moldova.
In Aprilie 2009, aproape 15 mii de persoane au iesit sa protesteze pe strazile din Chisinau. Protestele au inceput cu un flashmob pe 6 Aprilie si s-au extins a doua zi. Media internationala a botezat miscarea “Revolutia Twitter” iar comunistii au etichetat-o drept o “provocare romaneasca”. Protestatarii au considerat ca alegerile au fost falsificate si au cerut demisia guvernului comunist si renumararea voturilor. In scurt timp, lucrurile au scapat de sub control.
Presedintele Vladimir Voronin si regimul comunist au reactionat violent la proteste, suspendand practic constitutia incepand cu acea noapte. Rezultatele: cel putin trei tineri ucisi, aproape o mie de tineri detinuti ilegal si torturati, peste o mie de zile de arest decise de judecatori, un presedinte si un prim-ministru amenintand protestatarii cu impuscarea si comandand sechestrarea tinerilor in scoli.
Guvernul a incercat sa tina sub control orice informatie legata de proteste, asa incat o jurnalista a ajuns sub arest la domiciliu; opt alti ziaristi au fost luati de pe strada si tinuti captivi ore sau chiar zile; zeci de reporteri au fost batuti, hartuiti, amenintati; 30 de ziaristi straini au fost expulzati sau li s-a interzis accesul in Republica Moldova. Conexiunile internet si legaturile telefonice au fost bruiate sau chiar blocate.
Dupa mai bine de un an si jumatate, nimeni nu stie numele tuturor celor responsabili pentru abuzurile comise in acele zile. Nimeni nu stie cati dintre cei care au iesit in strada erau protestatari si cati lucrau de fapt pentru guvernul comunist. Reluarea alegerilor a insemnat sfarsitul regimului comunist. Si totusi, pentru abuzurile din acele zile, numai un ofiter de politie si trei judecatori au avut de suferit. Mai putin de 50 de victime au dat guvernul in judecata. Cele mai multe victime pastreaza tacerea, pentru ca se simt intimidate de politie sa nu depuna plangeri ori nu au acces la probele necesare.
Intră AICI și vezi ce s-a întâmplat cu adevărat in aprilie 2009.
Sursa: crji.org
Flash News
- 28.11.2010
-
PLDM: Un membru PCRM a accidentat grav un observator
- 28.11.2010
-
Prima contestaţie: PCRM vs PL
- 26.11.2010
-
Încă un accident rutier la Corneşti
- 26.11.2010
-
Guvernul a semnat 5 acorduri de finanţare cu UE, în valoare de 79 mln euro
- 26.11.2010
-
O geantă cu explozibil a fost găsită pe strada Bănulescu-Bodoni 47 din Chişinău
Video Line
- 30.11.2010
-
Sărbătorile bat la uşă
- 29.11.2010
-
Poziţia opoziţei
- 28.11.2010
-
Separatiştii creează probleme
Comentarii (2)
mda, chiar e socant
Cel mai mult ma mira faptul ca noua guvernare incearca sa neglijeze seriozitatea evenimentelor de atunci - nu l-au tras la raspundere nici pe Voronin, nici pe Greceanii. Ministerul de Interne parca era a AIE, dar parca si nu era. Procuratura actiona si ea "solo" sau poate la comanda comunistilor. Si toti se faceau ca nu observa vidul asta de putere legala.
E timpul ca Filat sa-si asume responsabilitatea pentru ministerele de forta si sa faca niste investigatii adevarate, nu de mantuiala cum au fost pana acum.