Sursa imagine: rlive.md

Pe aleea savanţilor şi medicilor iluştri a fost inaugurat bustul profesorului Constantin Eţco

Un bust al profesorului universitar Constantin Eţco s-a adăugat pe aleea savanţilor şi medicilor iluştri din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. La dezvelirea bustului au participat familia profesorului, discipoli şi colegi ai acestuia, studenţi şi medici rezidenţi. Constantin Eţco a fost fondatorul Catedrei de economie, management şi psihopedagogie în medicină, iar astăzi urma să împlinească 80 de ani, relatează Mesager.

Natalia Zarbailov este fiica profesorului universitar Constantin Eţco şi este conferenţiar universitar în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”. Ea spune că dăruirea de sine şi profesionalismul l-a moştenit de la tatăl său.

„Nu mai cunosc în această ţară vreun profesor care ar fi avut 40 de teze susţinute sub conducerea sa. A fost fondatorul unei şcoli, şcoala de management în medicină pe lângă care s-au afiliat şi alte specialităţi cum ar fi economia în sănătate, pedagogia în sănătate”, menţionează Natalia Zarbailov.

La ceremonie a fost prezentă familia profesorului, colegii, studenţi, dar şi medici rezidenţi. Liviu Belîi a scris şi o carte în memoria profesorului universitar Constantin Eţco.

„Cartea este despre un fiu al acestui neam, un om mărinimos, un patriot al acestui neam. A trecut prin vicisitudinile prin care a trecut poporul nostru, el a trecut copil fiind războiul, foametea”, povesteşte scriitorul Liviu Belîi.

„Domnul profesor Constantin Eţco va rămâne mereu în sufletele noastre. A fost o personalitate deosebită căreia îi vom duce lipsa. A ştiut şi a reuşit să apropie toată lumea în jurul său prin felul original de a fi”, menţionează Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu”, Emil Ceban, pe această alee a savanţilor şi medicilor iluştri din cadrul universităţi sunt expuse doar busturile celor mai remarcabile personalităţi, care au contribuit la dezvoltarea medicinii în ţara noastră.

„Această alee este un proiect inedit a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Ea a fost inaugurată la 70 de ani a universităţi. În această alee se regăsesc toţi cei care au fost la baza clinicilor,catedrelor universităţii”, spune rectorul USMF, Emil Ceban.

Profesorul universitar Constantin Eţco a fost decorat cu Ordinul Gloria Muncii precum şi cu alte distincţii de onoare.

Autor: trm.md
22.07.2021 Actual
516
0

Comentarii 0