Sursa imagine: digi24.ro

A început Summitul G7

Liderii Uniunii Europene se află prima dată la aceeaşi masă după relaxarea restricţiilor. Summitul G7 a început vineri şi se termină duminică, scrie digi24.ro.

Premierul britanic Boris Johnson i-a primit vineri la Carbis Bay, în comitatul Cornwall, pe liderii statelor din G7 (grupul celor şapte ţări cu economiile cele mai dezvoltate).

Zilele acestea lumea îşi va îndrepta atenţia către G7, pentru ca noi să folosim valorile noastre comune şi diplomaţia noastră astfel încât să facem faţă provocării de a învinge pandemia şi de a conduce redresarea globală”, a spus anterior premierul Johnson în faţa presei.

Şeful guvernului britanic şi soţia sa, Carrie Johnson, i-au salutat pe fiecare dintre liderii prezenţi şi au făcut o poză de grup.

În prima sa declaraţie după deschiderea Summitului, gazda acestuia a făcut un apel „să nu se repete erorile comise în timpul pandemiei COVID-19 sau în perioada crizei financiare din anul 2008”.

În acest timp, preşedintele american a insistat asupra multilateralismului. „Urmăresc consolidarea angajamentului nostru faţă de multilateralism şi colaborarea cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a construi o economie globală mai incluzivă şi mai echitabilă. Să trecem la treabă!'”, a declarat Joe Biden, potrivit agenţiei DPA.

Prima întâlnire fizică a liderilor UE la aceeaşi masă, după relaxarea restricţiilor în Europa, a fost fotografiată la malul mării, în Cornwall, Marea Britanie, unde are loc Summitul G7. În imagine apar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul Italiei, Mario Draghi. Fotografia cu cei cinci lideri europeni prezenţi la Summitul celor mai puternice şapte economii din lume a fost publicată pe Twitter de Charles Michel, cu textul: „Multilateralismul s-a întors la G7. UE vrea să se asigure că lumea este vaccinată cât de repede posibil. Doar împreună putem face acest lucru, menţinând valorile noastre”.

Liderii G7 vor discuta, pentru trei zile, în Cornwall, Marea Britanie, cele mai importante subiecte de pe agenda mondială. Summitul G7, care a început vineri şi se termină duminică, marchează prima vizită în străinătate a lui Joe Biden de la preluarea mandatului de preşedinte al SUA.

Subiectul principal al discuţiilor din următoarele trei zile va fi recuperarea post-pandemie, inclusiv „un sistem global de sănătate mai puternic care ne poate proteja pe toţi de pandemii viitoare.

Autor: trm.md
12.06.2021 Actual
655
0

Comentarii 0