RSS

Moldovenii studiază experienţa germanilor în susţinerea micului business

30.11.2010 Pozitive
127
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: mediafax.ro

Reprezentanţi ai autorităţilor şi sectorului neguvernamental din Republica Moldova studiază experienţa germană de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii /IMM/. Astăzi, la Chişinău, se desfăşoară un forum moldo-german cu privire la finanţarea IMM, organizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale /IDIS/ "Viitorul", cu suportul unui şir de agenţii de stat şi companii din Germania, transmite MOLDPRES.

După deschiderea forumului, reprezentantul IDIS "Viitorul", Viorel Chivriga, a declarat presei că evenimentul urmăreşte stabilirea unor noi legături dintre partea germană şi entităţile interesate din Moldova, "pentru a fructifica unele proiecte care au fost deja iniţiate şi derulează în Republica Moldova şi pentru a găsi noi modalităţi care să dea un nou impuls dezvoltării IMM".
 
În discursul său, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, s-a referit la instrumentele pe care le-a creat statul în vederea încurajării activităţii IMM. Printre acestea, el a menţionat constituirea Organizaţiei pentru Dezvoltarea IMM, recent lansatul program de absorbire a remitenţelor "PARE 1+1", adoptarea Legii cu privire la birourile de istorii de credit şi finanţarea planurilor de afaceri ale tinerilor antreprenori pentru care statul a alocat 115 mln de lei.
 
Ambasadorul german la Chişinău, Berthold Johannes, a declarat că "noul guvern va trebui să se axeze mai mult pe respectarea ordinii de drept şi a procedurilor juridice în susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii". El a mai adăugat că Germania are multă experienţă în acest domeniu pe care participanţii la forum o pot găsi interesantă. Alţi vorbitori germani au menţionat că IMM sînt scheletul pe care se ţine economia germană.
 
Potrivit statisticilor oficiale, 41 000 sau 97% din întreprinderile înregistrate actualmente în R. Moldova sînt IMM. 330 de mii de persoane sînt angajate în acest sector, ceea ce constituie 57% din forţa aptă de muncă. Întreprinderile mici şi mijlocii generează anual venituri de 65 mlrd de lei, echivalentul a 35% din Produsul Intern Brut, notează MOLDPRES
Autor: Moldpres
Sursa: moldpres.md
0

Comentarii (0)