Sursa imagine: trm.md

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională majorarea numărului membrilor CSM

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările la legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din 2019, prin care s-a decis majorarea numărului de membri ai CSM de la 12 la 15. Totodată, e neconstituţională hotărârea din 2020 prin care au fost aleşi de Parlament patru membri CSM din rândul profesorilor de drept titular, relatează Mesager.

„În primul rând, Curtea a reţinut că Hotărârea de numire a celor patru membri profesori titulari ai Consiliului a fost adoptată în baza unei legi neconstituţionale. În al doilea rând, viciul de procedură care a stat la baza adoptării Legii contestate a reprezentat o încălcare manifestă a procedurilor de legiferare stabilite de Constituţie. Necesitatea respectării condiţiilor pentru votarea legilor în prima lectură rezultă în mod clar din articolele 74 alin. 1 şi 102 alin. 4 din Constituţie.În al treilea rând, a fost încălcată o cerinţă esenţială a procedurilor parlamentare”, a explicat preşedinta Înaltei Curţi, Domnica Manole.

Decizia Curţii Constituţionale a fost luată în urma sesizării depuse de deputaţii Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca.

„Este o decizie corectă, perfect constituţională (legea contestată a fost votată în prima lectură fără a exista hotărârea Guvernului prin care s-a propus proiectul de lege) şi care poate constitui un început pentru resetarea sistemului”, astfel a comentat Sergiu Litvinenco pe pagina de Facebook după decizia Curţii.

Autor: trm.md
11.06.2021 Actual
395
0

Comentarii 0