Sursa imagine: tvrmoldova.md

Un clujean creşte roşii cu muzică clasică în sere. Beethoven şi Mozart ajută legumele să se dezvolte spectaculos

Beethoven, Mozart sau Vivaldi sunt, mai nou, cei mai buni prieteni ai legumicultorilor. Un clujean a creat în serele sale o mică sală virtuală de concerte şi obţine recolte mai bogate. Roşiile cresc cel mai spectaculos. Iar cumpărătorii spun că au şi gust.Muzica se aude cât este ziua de lungă într-o seră din comuna clujeană Vultureni. Şi face minuni. Creaţii ale clasicilor şi preclasicilor răsună în boxe de dimineaţă până seara, iar cele mai fericite par să fie roşiile, care cresc mai spectaculos.

LIVIU BALTĂ, proprietarul serelor: "Muzica creează o ambianţă pe care plantele o resimt şi în acelaşi timp creează nişte unde sonore, care ajută la circulaţia nutrienţilor".

Ideea ca serele să fie învăluite în muzică i-a venit lui Liviu Baltă, după o vizită în Olanda. A investit câteva mii de euro într-un sistem de sonorizare bun, iar acum este mândru de producţia sa de roşii de început de vară.

VIOREL TĂMAŞ, inginer horticol: "E bine să le laşi să se dezvolte natural, fără să le forţezi, să le creezi mediul potrivit, să ai grijă cu bolile. Să le aduci ambientalul cât mai potrivit".

Şi cercetătorii au constatat acelaşi lucru. Spre exemplu, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău a demonstrat că undele sonore produc schimbări benefice în dezvoltarea plantelor.

Muzica merge în seră pe toată durata zilei. După ce se coc, roşiile sunt culese şi ajung să fie livrate în casele clujenilor.

Potrivit cercetătorilor, chiar şi 15 minute de muzică pe zi pot ajuta plantele să se dezvolte.

Autor: TVR Moldova
10.06.2021 Actual
429
0

Comentarii 0