Sursa imagine: sputniknews-uz.com

Eclipsă solară parţială: Pămîntenii care vor vedea un cerc de foc

O eclipsă de soare va traversa joi cerul din emisfera nordică, pe o fîşie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada pînă în Siberia, trecînd prin Europa, unde va fi doar parţială, dar totuşi periculoasă pentru ochi, informează marţi AFP.

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pămînt se va putea vedea Luna ajungînd treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de cîteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un ''cerc de foc'' pe cerul de iunie.

Un spectacol rezervat doar acelor locuitori aflaţi la cele mai înalte latitudini, care se situează chiar pe axă: nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord, unde ocultaţia discului solar va fi de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris.

Eclipsa inelară va fi, de asemenea, vizibilă, însă doar parţial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.

La aceste latitudini şi dacă cerul va fi senin, pasionaţii de astronomie vor putea observa o fracţiune din Soare acoperită de discul negru al Lunii, în proporţie de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse şi doar de 2,8% la Marsilia.

''Cu cît mergem mai spre sud-est, cu atît va fi mai puţin vizibilă obscurarea'', a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

Eclipsa va dura aproximativ două ore. La aceste latitudini, ea ''nu va fi foarte spectaculoasă'' însă, chiar şi aşa, va fi interesant de urmărit, potrivit astronomului.

Cu toate acestea, este imperativ ca eclipsa să nu fie urmărită în mod direct fără protecţie specială, nici măcar cu ochelari de soare sau printr-un nor. ''Arsurile retiniene pot fi ireversibile'', a amintit expertul.

Este recomandată protejarea cu ochelari comercializaţi în magazinele de specialitate sau folosirea echipamentelor de observare utilizate de astronomii amatori.

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI.

Acest fenomen astronomic are loc atunci cînd Soarele şi Luna sînt perfect aliniate cu Pămîntul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decît cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămîne vizibilă.

O eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci cînd diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, aşa cum este perceput fenomenul de pe Pămînt.

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" a transmis într-o postare pe Facebook, la sfîrşitul lunii mai, că o eclipsă parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce pe 10 iunie, fiind vizibilă doar în jumătatea nordică a ţării. "Noi vă informăm doar despre fenomenele astronomice vizibile din ţara noastră, iar unul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, la ora 13:00. Este vorba de o eclipsă parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar. Eclipsa nu se vede din toată ţara", a precizat instituţia. Conform unei imagini ataşate postării, eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova.

Autor: noi.md
09.06.2021 Caleidoscop
1390
0

Comentarii 0