Sursa imagine: tvrmoldova.md

La Casa de Cultură din Vădeni este păstrată vie tradiţia de încondeiere a ouălor de Paşti

Mai e puţin timp până la sărbătorile de Paşti iar pregătirile sunt în toi - mai ales pentru cei care abia învaţă tehnici de încondeiere a ouălor. La Casa de Cultură din satul Vădeni, Soroca, femeile care deţin secretul încondeierii, îi învaţă pe copii cum să picteze ouăle de Paşti. Folosesc ceară şi coji de ceapă, sfeclă roşie şi urzici ca să obţină vopsea naturală.

La Casa de Cultură din Vădeni este păstrată vie tradiţia de încondeiere a ouălor.  Copiii sunt cei care învaţă astăzi cum să picteze un ou de Paşti. Prima linie trasă pe ou este întotdeauna verticală pentru că simbolizează viaţa.

Doar după ce s-a pictat cu ceară, oul este scufundat în vopsea, şi nu orice vopsea, ci una obţinută natural din cojile unor legume.

Un ou încondeiat nu este înbăiat doar într-o singură culoare. Tot procesul de împodobire i-a ţinut pe copii cu sufletul la gură.

GALINA NEGOIŢĂ, satul Vădeni, Soroca: „Prin acest lucru noi promovăm tradiţiile şi obiceiurile şi anume tradiţiile spirituale Pascale”.

Femeile din sat ştiu această metodă de la bunici şi spun că ar fi mare păcat să nu o transmită altor generaţii.

VERA SAMSON, satul Vădeni, Soroca: „Era cea mai mare sărbătoare atunci când stăteam în jurul cuptoraşului, făcut afară, fceam focul la cuptoraş şi în ceaun puneam ouăle la fiert şi le încondeiam cu diferite culori naturale, ar fi un păcat să nu promovăm şi să valorificăm această tradiţie.”

Din cauza pandemiei, toate lucrările copiilor şi adulţilor vor rămân în localitate, într-o expoziţie care va putea fi admirată doar online.

SIMION LUNGU, directorul Casei de Cultură, sat Vădeni, Soroca: „Aici avem ouă cu hârtie criponată, aici cu dcuparea şerveţelelor de masă, aici ouă încondeiate, aici avem ouă cu vopsea de aluminiu.Acum suntem nevoiţi la noi acasă să facem o expoziţie pe care n-o să o poată vedea spectatorul dar o s-o punem pe Facebok.”

Tradiţia spune că ouale se vopsesc şi se încondeiaza în Joia şi în Vinerea Mare. Dar, cel mai important, totul se face cu multă credinţă, pentru că astfel oul îşi păstrează prospeţimea o perioadă mai îndelungată.

Autor: TVR Moldova
26.04.2021 Istorii din MD
10029
0

Comentarii 0