(video) Limba rusă - limbă oficială şi cum PCRM era gata să-l voteze pe Lupu în funcţia de preşedinte
Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a declarat la Bălţi, în cadrul unei întâlniri electorale, că limbii ruse îi va fi conferit statut de limbă oficială doar într-o „condiţie specială”. Lupu consideră că Moldova trebuie să dezvolte relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Bruxellesul. Comuniştii doresc să reducă pragul electoral pentru alegerea şefului statului, iar PCRM a fost gata să-l voteze pe Lupu în calitate de şef de stat. „Probabil, Vladimir Nicolaevici mă urăşte, pentru că eu am pus capăt autocraţiei sale”, a mai spus Lupu la Bălţi.
Despre statul limbii ruse
„Condiţia specială pentru conferirea limbii ruse statut de limbă oficială este soluţionarea definitivă a crizei de pe Nistru. Alte variante nu există”. Soluţionarea diferendului transnistrean este un scop important naţional. „În 2001, Voronin a promis la Moscova să acorde în Moldova limbii ruse statut de limbă oficială, dar a spus asta de dragul minciunii”.
Despre prietenii... străini
„Noi trebuie să avem cât mai mulţi prieteni peste hotare şi câţi mai puţin duşmani. Chişinăul trebuie să-şi construiască relaţii bune cu Moscova şi, totodată, cu Bruxellesul. Asta, întrucât relaţia Moscova-Bruxelles este importantă pentru soluţionarea crizei transnistrene”.
Problema PCRM – conducerea formaţiunii
„Dacă vor acumula 50+1, PCRM va avea posibilitate să creeze Guvernul şi să desemneze spicherul. Vor avea însă voturi insuficiente pentru alegerea preşedintelui. Ei vor avea o candidatură proprie şi nu vor dori să voteze pentru un altul. Vor dori evident să-şi concentreze întreaga putere în mâinile lor şi să-i bage pe unii la dubă. Există o informaţie precum că ei pregătesc un referendum nu pentru ca şeful statului să fie ales prin vot direct, ci ca să reducă pragul pentru alegerea preşedintelui cu 51 de voturi şi nu cu 61. Acest lucru, însă, nu se va întâmpla şi, în rezultat, în toamna anului viitor vom avea iarăşi alegeri parlamentare anticipate. Problema cea mare a PCRM este conducerea acestei formaţiuni. Ei nu doresc şi nu pot să împartă puterea. În cei din afara partidului lor văd numai duşmani. Pentru dezvoltarea acestei ţări este nevoie să existe o balanţă între polurile puterii, pentru ca unul să-l verifice pe altul, ca să nu facă prostii. Autocraţia, după cum a demonstrat practica anilor trecuţi, a condus la faptul că un om a devenit peste noapte unul dintre cei mai bogaţi din Moldova”.
Despre 7 aprilie
„De ce nu a fost pedepsit nimeni? La o săptămâna după evenimentele din 7 aprilie, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, a anunţat o amnistie pentru „tătî lumea”. Dacă aceasta a fost anunţată nimeni nu a fost în drept să o anuleze. A fost creată o comisie specială parlamentară, lucrul căreia s-a terminat cu... nimic. Mulţi ascund informaţii, nu doresc să vorbească despre ceea ce ştiu. În acest parlament, noi vom insista asupra continuării lucrului în această direcţie. Eu am insistat ca preşedintele comisei care s-a ocupat de examinarea evenimentelor din aprilie să fie din partea PDM, pentru că acest partid nu a fost implicat în evenimentele respective. Preşedinţia acestei comisii putea să fie obiectivă, dar unii s-au împotrivit acestei propuneri. Comisia a fost prezidată de un alt om, dintr-o altă formaţiune politică, care a demisionat şi din funcţia de preşedinte al comisiei, dar şi din cea de deputat. Omul a avut conştiinţă.”
Despre Mihail Fiodorovici (Ghimpu)
„Cineva îl face pe Ghimpu „erou naţional” (citeşte într-un bileţel – n.r.). Am criticat şi voi critica lucrurile cu care nu sunt de acord. Astfel va fi şi în continuare. Altfel cum? Dacă Mihail Fiodorivici (Ghimpu –n.r.) spune că vrea trupele NATO în Moldova, eu ce trebuie să bat din palme de bucurie? Nu, desigur! Pentru că acest mesaj este unul nereuşit. Pe de o parte, încercăm să ajungem la o înţelegere cu partenerii noştri externi privitor la instituirea unei misiuni civile de pacificare în Transnistria, iar pe de alta facem altceva. Iese că spunem una într-o parte şi facem altceva pentru altă parte. Dacă suntem o ţară neutră, pe teritoriul ţării noastre nu trebuie să fie trupe străine”.
... „pahanul din zonă” acceptase să fiu ales şef de stat
„Probabil, Vladimir Nicolaevici (Voronin –n.r.) mă urăşte, pentru că eu am pus capăt autocraţiei sale. Foştii mei colegi trebuie să se gândească ca să nu pună pe prim-plan ambiţiile persoanele, nu „rânza moldovenească”, ci să înţeleagă că ei sunt aleşi de popor. Anul trecut, după alegerile din 29 iulie, toţi comuniştii au plecat în vacanţă. În luna august nu a fost niciun comunist prin Parlament. S-au trezit în septembrie. Ne invită la întâlniri şi aici conducătorul PCRM, care prin comportament şi tonalităţi semăna cu un „pahan din zonă” (autoritate criminală din puşcărie –n.r..), mi-a spus cu dispreţ că PCRM poate vota pentru mine în calitate de şef de stat, dar cu anumite condiţii. Printre rânduri, am înţeles că PCRM putea să voteze pentru mine, dar „guvernarea urma să fie a lor.” Am înţeles că Voronin îmi sugera: „puterea mi-o las mie, dar tu, băiete, vei sta patru ani să-ţi rozi pantalonii în fund”. De o astfel de funcţie nu am avut nevoie niciodată. Pentru mine funcţia nu înseamnă să am un salariu şi fotoliu. Acest post ar permite să-ţi realizezi ideile şi soluţionarea problemelor din ţară. Dar atunci când te împroaşcă cu noroi, numindu-te om bolnav la minte şi alcoolic, există, oare, dorinţă să mai lucrezi cu asemenea oameni? Nu există o asemenea dorinţă, pentru că dacă acest lucru se întâmplă acum, acesta va fi repetat”.
Sursa: HotNews.md
Flash News
- 24.11.2010
-
Germania a donat 6 automobile Skoda poliţiei moldoveneşti
- 22.11.2010
-
Moldova, pe locul opt la "Eurovision Junior"
- 22.11.2010
-
Germania confirmă că s-a implicat în semnarea tratatului de frontieră moldo-român
- 21.11.2010
-
Un miting de apărare a jurnaliştilor ruşi a avut loc la Moscova
- 21.11.2010
-
Vladimir Ţurcan, preşedintele PUM, grav rănit într-un accident rutier
Video Line
- 24.11.2010
-
Golgota Basarabiei
- 23.11.2010
-
Votează, lume!
- 22.11.2010
-
Accident minier în China
Comentarii (1)
M.Lupu: "Politica un magistrat de funcția, ambiția și valorile satisfacere trebuie să plasăm antagonizare în partidele extremele paleta de culori cu o coaliție deci liderul să admitem că se zice voturile în ipoteză alături de monopol care face alianța și a purces la un scenariu o perioadă de timp cu imagine despre campanie."
ce intelegem de aici ? Nimic !!!!! D-le Lupu , lasa-ti codificarile si vorbiti mai pe intelsul tuturor!
Am as votez mai bine pe cei care vorbesc mai putin si fac mai multe - Domnul Gabriel Stati de exemplu , avem nevoie de o voce tinara in parlament !