RSS

Potop de oameni înlăcrimaţi, la sicriul lui Adrian Păunescu: „Adio, geniu bun!”

06.11.2010 Actual
195
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: mediafax.ro

"Dar mi-a intrat fiscul morţii în casă şi trebuie să-i plătesc tot ce i se cuvine." (...) Oricum, cărţile mele devin - prin suferinţa mea - tot mai valoroase şi mai căutate. Editorii au suficiente motive extraestetice să potenţeze textele. Iar eu sunt liniştit că mi-am văzut poporul sărind de partea mea şi iubindu-mă mai mult ca niciodată" - fragment din scrisoarea publică a lui Adrian Păunescu, scrisă de pe patul de spital, cu câteva zile înainte de a se stinge şi publicată într-un ziar central.

O mulţime întristată a mişunat astăzi toată ziua pe trotuarul de lângă sediul Uniunii Scriitorilor - oameni simpli cu flori în mână şi cu lacrimile în colţul ochilor, domni eleganţi, coborâţi din maşini de lux, mergând alături de băbuţe cu căciuli croşetate, tineri sosiţi cu biciclete, taximetrişti, părinţi cu copii mici de mână... Parcarea de alături, de obicei goală sâmbătă, era astăzi plină ca într-o zi de lucru.

Sute de admiratori au aşteptat tăcuţi în dreptul sicriului, organizaţi în şir indian, să poată aprinde o lumânare la căpătâiul poetului. Unii au plecat apăsându-şi mâna pe inimă, aşa cum faci în faţa omului pentru care ai un profund respect. Alţii au mai stat la coadă şi să scrie mesaje de adio în caietul lăsat de familie special pentru asta. Nu au făcut poze cu telefonul mobil, nu s-au împins să facă filmuleţe cu aparatul de fotografiat, aşa cum s-a mai întâmplat alte dăţi, în situaţii asemănătoare. Până seara, în jurul sicriului s-a strâns un covor nemaiîntâlnit de flori şi lumânări, unele buchete îndesate direct în găleţi, să se mai câştige spaţiu. Printre flori, mici steaguri cu tricolorul.

Pe o coroană, cineva a scris "Adio, geniu bun!", pe alta, altcineva - "Plecând să mori un pic, câtă durere ne-ai lăsat în suflet/ Să-ţi fie somnul lin şi codrul aproape". La intrare, un poet anonim a postat pe zid o planşă uriaşă cu o poezie scrisă de mână, cu majuscule: "Stepa, să-l primeşti în Rai/ Pe poetul fără grai/ Tu, Grigore, să-i spui, frate/ Că îl plângem după moarte/ Şi-au vegheat la căpătâi/ Fata şi cei dragi ai lui/ Am rămas vii şi flâmânzi/ Grigore, vai ce dobânzi/Ne hrănim din cartea lui/ Bogăţia neamului".

La această oră, trupul lui Adrian Păunescu odihneşte încă la sediul Uniunii Scriitorilor, deşi familia a încercat în timpul zilei să îl ducă la Ateneu. Administratorii de acolo, însă, au transmis că acest lucru nu este posibil fiindcă nu pot suspenda concertele deja programate.

Pelerinaj de personalităţi venite să-şi ia rămas bun

Dintre cei care şi-au luat rămas bun astăzi de la Adrian Păunescu, Adrian Năstase şi-a amintit cum comunicau prin bileţele, la întrunirile publice, adăugând că Guvernul ar trebui să decreteze ziua de mâine, a înmormântării, drept zi de doliu naţional. După ce i-a pus o lumânare, Ducu Bertzi a spus, întristat, că Adrian Păunescu a fost mentorul său spiritual. "Sper să îşi facă trupa de teatru pe care a visat-o acolo, în Rai", a spus şi actorul Eugen Cristea, sosit la Uniunea Scriitorilor să îşi ia rămas bun. Florin Piersic a amintit celor prezenţi de uşurinţa cu care Adrian Păunescu scria poezii, oriunde, oricând: "În trei minute, cu o uşurinţă genială, scria versuri".

Pentru Gigi Becali, poetul a fost singurul din afara familiei sale care a sărit întotdeauna să-i ia apărarea: "Păunescu a fost omul care m-a iubit cel mai mult dintre cei din afara familiei mele. A fost singurul politician care m-a aşteptat când am ieşit din penitenciar. Mi-a sărit în ajutor când am avut nevoie".

Au mai trecut pe la catafalc, pe rând, Mugur Mihăescu, Ioan Talpeş, Mircea Albulescu, Crin Antonescu, academicianul Răzvan Theodorescu, omul de afaceri Jean Valvis şi mulţii alţii. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat că "Adrian Păunescu a fost un mare poet, poate cel mai mare în viaţă".

Mesaj din Republica Moldova: "De acolo, de dincolo de nimicnicie, ajută Basarabia să vină acasă!"

Iată cum sună mesajul venit din Basarabia, locul unde Adrian Păunescu s-a şi născut: "De acolo, de dincolo de nimicnicie, ajuta-ne să trecem peste tot, ajută pământul acesta să se înalţe acolo unde cutremurul cuvintelor tale l-au ridicat, ajuta copiii să-şi întindă mâinile peste Prut, ajută Basarabia să vină acasă (…) Ajută această ţară să înţeleagă şi să se urce spre cerul care-i este destinat, Ajută-l pe Dumnezeu să-şi întoarcă faţa spre durerea noastră". Semnează Forumul Democrat al Românilor din Republica Moldova, alături de preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Nicolae Dabija, Ion Cimpoi, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, Dan Hatmanu şi Sever Mureşan.

Slujba anterioară înmormânătrii va avea loc duminică dimineaţă la biserica Boteanu, aflată în spatele Bibliotecii Centrale Universitare. Apoi, pe la orele prânzului, sicriul va ajunge pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Belu, la câţiva metri de mormântul lui Mihai Eminescu.
"Îndrăgostit de Bucureşti: "Eu vara aş iubi-o pe orbeşte, dar simt că toamna-i anotimpul meu"

În mai bine de zece ani de existenţă a Cenaclului Flacăra, Adrian Păunescu a organizat peste 1.600 de concerte pe stadioane, în pieţe publice sau în cămine culturale, atrăgând milioane de tineri.

Autor: Gândul
Sursa: gandul.info
0

Comentarii (0)