
Sursa imagine: ipn.md
Sunt patru scenarii după căderea Guvernului Sandu, politolog
Politologul Victor Stepaniuc spune că sunt patru scenarii politice după căderea Guvernului Sandu. În viziunea sa, cele două componente ale fostei coaliții trebuie să încerce încă o dată să formeze o guvernare, dacă le-ar ajunge curaj să uite ceea ce s-a întâmplat astăzi.
Politologul, contactat de IPN, crede totuși că acest tip de guvernare are șanse minime, deoarece toți politicienii au emoții, le lipsește pragmatismul, bunul simt, responsabilitatea și experiența politică. „Aș prefera ca această guvernare să fie resetată. Guvernul PSRM-ACUM 2. Dacă vrem să vedem succes și lucrurile să nu degradeze în continuare, un guvern trebuie să aibă un mandat pe patru ani”, a declarat politologul.
O altă variantă, potrivit lui Victor Stepaniuc, ar fi guvernul minoritar, doar că acesta va fi instabil, va putea fi blocat de „mofturile și ambițiile deputaților care se vor afla în opoziție”. A treia variantă ar fi „un guvern de salvare națională”, pestriț, dar al cărui activitate la fel riscă să fie blocată de deputați.
Al patrulea scenariu sunt alegerile anticipate, însă politologul atenționează că nici PSRM, nici Blocul ACUM nu au șanse să câștige voturi în plus, deoarece nu au argumente să convingă alegătorii.
Victor Stepaniuc a mai spus c PDM sub nicio formă nu trebuie readus la guvernare. „Acest partid trebuie să stea în opoziție, să-și spele păcatele, să răspundă pentru crimele făcute în trecut”.
Politologul crede că actualul guvern a căzut „din cauza ambițiilor conducătorilor, care s-au ciocnit de problema metodelor de luptă, de activitate și lipsa de comunicare”. Felul în care a vorbit Maia Sandu în Parlament a lăsat să se înțeleagă că a fost „o lansare concretă în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, pornită cu un an mai devreme și care ar demonstra niște ambiții exagerate”, a mai spus Victor Stepaniuc.
În opinia sa, plecarea Guvernului Sandu demonstrează „o anumită slăbiciune și a socialiștilor, care nu au putut preveni, ceda, nu au putut să găsească niște metode mai inteligente pentru a se înțelege”.
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot.
Autor: IPN
12.11.2019 Opinii
24070
Printează
Trimite unui prieten
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE
27.01.2023 -
6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”
26.01.2023 -
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023
-
Comentarii 0