Sursa imagine: moldpres.md

Arheologii au găsit un şanţ de protecţie în jurul Cetăţii din Soroca

Mai multe lucruri inedite au fost găsite în urma unei serii de investigaţii arheologice desfăşurate în zona Cetăţii din Soroca. În urma acestora, s-a constatat că pe locul unde în prezent se află cetatea din piatră, înainte a mai fost o altă cetate, din lemn şi pământ, transmite MOLDPRES.

Pe parcursul ultimei săptămâni, în spatele Cetății Soroca au loc săpături arheologice pentru a depista urmele șanțului mare de apărare care a înconjurat cetatea. Aflat în cea de-a șasea campanie arheologică cu studenții, Sergiu Musteață, profesor la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, a relatat pentru presa regională că cetatea de piatră a avut în jurul ei un șanț de apărare, care putea fi construit înaintea ei.
 
„Anii trecuți, noi am găsit urmele acestui șanț pe ambele părți ale cetății, însă avem nevoie de un punct de reper în spatele ei pentru a putea reconstitui și a spune mai mult despre ce înseamnă acest element defensiv al cetății. Fiecare cetate are în jurul ei un sistem complex de apărare, constituit din mai multe elemente. Fie că este șanț, val de apărare, fie că este palisadă, bastioane ş.a., toate luate împreună suplimentează fortificația de bază, adică zidurile cetății. Șanțul, cu lățimea între 4 și 5 metri și o adâncime de 2-3 metri, aflat la circa 20 de m de cetatea de piatră, de jur împrejur, creează o centură suplimentară de apărare a acesteia. Nu se poate confirma dacă șanțul a fost sau nu umplut cu apă, dar nici nu se exclude acest fapt. După un studiu amplu vom putea afla locul exact și perimetrul șanțului de apărare, precum și când a fost construit, înainte, în timpul sau după ridicarea fortificației de piatră”, a explicat profesorul, citat de ziarulnostru.info.
 
La câțiva metri de săpăturile de căutare a șanțului, au loc alte cercetări, cu scopul de a identifica construcțiile subterane din perimetrul cetății. Ion Ursu, cercetător științific superior, lector la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, a menţionat că în preajma cetății, la sfârșitul sec. XIX și în perioada interbelică au existat case de locuit până aproape de zidurile cetății. „După demolarea acestor construcții de la suprafața solului, în subteran au rămas unele construcții mai vechi, beciuri. Avem informații că în zona respectivă ar fi existat un beci păstrat destul de bine și încercăm acum să-i descoperim intrarea pentru a-l studia și a-l pune în valoare”, a precizat Ion Ursu.
 
În timpul săpăturilor au fost găsite mai multe fragmente de obiecte din diferite epoci. Cercetările arheologice din Soroca se înscriu în programul practicii de studiu, efectuată tradiţional de către studenții Facultății de Istorie de la Universitatea „Ion Creangă”, în fiecare an, pe o durată de trei săptămâni.
 
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XVI-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră sub Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Cetatea este una emblematică pentru Republica Moldovă și constituie o piatră de temelie pentru revitalizarea turismului în regiune. De asemenea, Cetatea Soroca a fost o fortificație importantă în sistemul feudal de apărare a Principatului Moldova.
Autor: Moldpres
15.07.2019 Actual
2546
0

Comentarii 0


      • Marcel Spatari pleacă din funcție! Cine va fi noul ministru?

        30.12.2022
      • Bilanțul anului 2022: investiții în valoare de 215 mln lei valorificate de ADR Centru pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională

        30.12.2022
      • Proprietarii terenurilor afectate de construcția apeductului magistral Chişinău-Străşeni-Călăraşi vor fi despăgubiți

        28.12.2022
      • 27 martie 2023 – termenul de depunere a cererilor de finanțare pentru notele conceptuale selectate în cadrul Concursului proiectelor de dezvoltare urbană

        22.12.2022
      • La Bălți au fost finalizate lucrările de reparație a străzii Petru Zadnipru și a unor căi de acces

        21.12.2022