Sursa imagine: ipn.md
Filat: Leancă nu a înțeles, iar Gaburici a fost împotrivă
Fostul premier, ex-președinte al Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, afirmă că ex-premierul Iurie Leancă nu a înțeles pe deplin esența și consecințele acordării garanțiilor de stat în cazul „furtului miliardului”, iar alt fost premier, Chiril Gaburici, a fost împotriva acesei soluții, pregătită de alți autori. Declarațiile au fost făcut în cadrul unui interviu acordat în penitenciar nr. 13 pentru postul TV8, transmite IPN.
Referitor la acordarea garanțiilor de stat pentru acoperirea găurii din sistemul bancar, Vlad Filat spune că a avut loc o ședință la Reședința de stat la care au participat președintele de atunci Nicolae Timofti, consilierul acestuia, Ion Păduraru, premierul de atunci Iurie Leancă, liderul PLDM, Vlad Filat, președintele Parlamentului din acea perioadă, Igor Corman și Vladimir Plahotniuc, care pe vremea aceea încă nu era lider al PDM. Atunci Iurie Leancă și Vladimir Plahotniuc au vorbit despre pericolul care amenință sistemul bancar. „Dar nu atât prin ceea ce se întâmplă în Banca de Economii, dar prin riscurile care le-ar reprezenta acțiunile pe care le-ar întreprinde Veaceslav Platon în vederea alegerilor anticipate. Asta era înainte de alegerile din 2014. (...) Sperietoarea aceasta „tancurile rusești și Veaceslav Platon” era folosită foarte des în a promova anumite idei. Ca să nu există o situație în care să nu avem posibilitatea să acționăm, eu asta redau din ceea ce țin minte din spusele lui Plahotniuc, Guvernul trebuie să ofere garanții de stat pentru a oferi, în caz de necesitate, bani de la Banca Națională. Asta a fost discuția generală”, a afirmat Vlad Filat. Potrivit lui, inițiativa de a discuta despre oferirea garanțiilor a venit de la Iurie Leancă, însă explicațiile acestei acțiuni au fost făcute de Vladimir Plahotniuc.
În opinia lui Vlad Filat, Iurie Leancă nu a înțeles pe deplin amplitudinea și consecințele acestei acțiuni și a acționat după cum i s-a explicat.
Potrivit lui Vlad Filat, solicitarea primei garanții de stat în valoare de 9,5 miliarde de lei a fost făcută intens de către Vladimir Plahotniuc, iar a doua solicitare de garanție de 5,5 miliarde a venit din partea Băncii Naționale care a fost acordată în timp ce în fruntea Guvernului era Chiril Gaburici. „Trebuie să vă spun că domnul Gaburici nu a fost foarte fericit, a fost chiar împotriva acestei soluții”, a declarat Vlad Filat.
Fostul premier spune că cel care a gândit această schemă a furtului miliardului este actualul vicepreședinte al Partidului Democrat și cel care este considerat omul de încredere al lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov.
„Cred puternic că el a fost „creierul” și cel care a desenat toată această incredibilă schemă și a stat la capitolul de implementare în calitate de coordonator. Asta este adevărat. Toate discuțiile care au avut loc au fost cu participarea dânsului”, a menționat ex-premierul.
Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic.
Autor: IPN
15.07.2019 Actual
2763
Printează
Trimite unui prieten
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Asociația Surzilor din Republica Moldova marchează Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz
19.09.2022 -
15 studenți din Bălți au identificat idei de start-up, cu sprijinul Uniunii Europene
19.09.2022 -
În Ialoveni va fi creată o zonă de agrement amenajată și adaptată necesităților localnicilor de toate vârstele
15.09.2022 -
ADR Nord desfășoară primul atelier practic în domeniul scrierii, monitorizării și evaluării proiectelor de dezvoltare pentru orașele-poli de creștere Soroca și Edineț
14.09.2022 -
Dyninno Travel: Vânzările de bilete de avion din SUA către Republica Moldova și România revin la indicatorii de până la pandemie
14.09.2022
-
Comentarii 0