Sursa imagine: adrnord.md

Trei localități din nordul Moldovei au fost asigurate cu apă de calitate

Circa opt sute de gospodării din satele Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni, raionul Florești, au apă potabilă la robinet. Investiția în construcția și montarea noului sistem, cu lungimea totală de 43,6 km, se cifrează la 29,1 milioane de lei, bani alocați prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) în cadrul unui amplu proiect implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), transmite MOLDPRES.

Noul sistem de alimentare cu apă în cele trei localități a fost inaugurat ieri, în prezenţa oficialilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Biroului de Cooperare a Elveției, Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT ş.a.
 
Valentina Țapiș, secretar de stat la MADRM, a subliniat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor a devenit o prioritate la nivel național. La rândul său, Eugeniu Nichiforciuc, deputat în Parlamentul R. Moldova, a declarat că astfel de proiecte cu impact regional trebuie să fie multiplicate în cât mai multe localități rurale, astfel încât nivelul de trai al sătenilor să se îmbunătățească. Deputatul a dat asigurări că statul va susține în continuare astfel de inițiative.
 
 
„Colaborarea noastră ne-a permis să facem împreună mai multe lucruri decât am fi făcut fiecare în mod independent”, a precizat președintele Filialei din Moldova a Fundaţiei SKAT, Jonathan Hecke.
 
 
Lucrările de construcție-montaj a sistemului de apeduct în satele Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”. În satul Zăluceni au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 14,5 km, la Vertiujeni - 17,1 km, iar la Târgul-Vertiujeni - 12 km. De asemenea, au fost montate conducte de aducție cu o lungime totală de 10,7 km și au fost construite sonde și rezervoare de apă. Cele trei localități beneficiază de apă potabilă din râul Nistru. În perspectivă, sistemul de alimentare cu apă va putea fi dezvoltat în mai multe etape de extindere, pentru a putea alimenta cu apă potabilă 14 localități, cu un număr total de 17 mii de locuitori.
 
Proiectul din Floreşti şi Soroca are un buget total ce se estimează la 66,86 milioane de lei, dintre care 29,90 milioane de lei sunt solicitați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), iar 30,4 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei - contribuția S.A. „Servicii Comunale Florești", operator al sistemelor, și 0,417 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale. Din FNDR sunt finanțate subproiectele pentru localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Totodată, Proiectul ApaSan oferă sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca.
Autor: Moldpres
18.05.2019 Actual
1555
0

Comentarii 0