Filat cel grijuliu
După aproximativ două săptămâni de tatonare a terenului şi documentare, în doar câteva zile Ministerul de Externe de la Chişinău reuşeşte nu doar să stabilească puntea de comunicare cu autorităţile egiptene, dar şi să încheie cu acestea înţelegerea salvatoare pentru a obţine repatrierea moldovenilor emigranţi, bănuiţi de comiterea unei crime extrem de gravă.
Un miracol, îndeplinirea firească a obligaţiunilor sau este vorba despre exercitarea anumitor presiuni asupra Ministerului pentru ca acesta să găsească soluţia şi să atenueze posibelele scandaluri legate de soarta “gastarbaiterilor” moldoveni? Cum s-a ajuns la asemenea “tranzacţie”, dacă potrivit vocilor mass-media, moldovenii au fost arestaţi de poliţia egipteană şi imputându-li-se o crimă? Cine sunt actorii externi care au fost implicaţi în negocierea condiţiilor de repatriere a moldovenilor inculpaţi – diplomaţia română (despre care am menţionat şi în primul articol pe acest subiect) [1], partenerii europeni sau altcineva la fel de influent ca primele două? Dacă meritul pentru gestionarea cazului aparţine exclusiv Ministerului, atunci de ce la debutul oficial al campaniei electorale, prim-ministrul Filat, alias lider al PLDM, în faţa camerelor de luat de vederi, întâmpină moldovenii transportaţi acasă după arestul în Egipt? De ce primul comunicat de presă pe acest subiect apare tocmai pe pagina oficială a Guvernului R. Moldova, când povara majoră la menajarea acestei situaţii a revenit diplomaţiei moldoveneşti şi nu exclusiv unei figuri politice? Şi nu în ultimul rând, de ce premierul Filat a făcut acest exces de zel, salutând personal moldovenii bănuiţi de săvârşirea omuciderii, chiar dacă aceştia ar fi victime ale migraţiei ilegale sau a traficului de fiinţe umane?
Aceste semne de întrebare ruinează întreagă schemă proiectată de factorii de decizie nu doar pentru ieşi demn din situaţia creată, dar şi pentru a colecta anumite dividente electorale de la diasporele moldoveneşti. După încingerea focului în cuptoraşe pentru sinistraţi, premierul liberal-democrat s-a decis să nu lase fără atenţie şi cei 11 emigranţi moldoveni [2], care au avut ghinionul să fie minţiţi de organizatori ai reţelelor de migraţie ilegală. Decizia probabil a fost luată pripit şi din reflexe electorale, altfel ca nimeni altcineva decât Filat şi PLDM să nu poată profita cumva de ipostaza repatrierii moldovenilor. Aici, premierul a acţionat mai repede decât acele persoane antrenate nemijlocit în operaţiunile din teren. Premierul nu a fost oprit nici măcar de faptul că nici raportul amplu pe marginea acestui caz nu a fost întocmit şi prezentat publicului.
Acoperindu-se cu obligaţiunile contractule ale statului faţă de cetăţenii săi din străinătate, onorate prin intermediul MAEIE, premierul a încercat să atribuie “succesul relativ şi oricum criticabil” pentru ajutorarea “celor 11″ exclusiv Guvernului. Potrivit comunicatului de presă, difuzat de executiv, Filat a promis moldovenilor asistenţă juridică şi materială, cu mesajul: “Vom ajuta aceşti oameni pentru ca ei să simtă în continuare grija statutului”. [3]. În primul rând, atribuţiile de a acorda asistenţă revine statului, iar în al doilea rând, statul nu este doar guvernul – după cum a pretins Filat, erijându-se în faţa “gastarbaterilor”.
Fixaţi pe colectarea avantajelor electorale, liberal-democraţii (premierul Filat şi ministrul de externe Leancă), riscă să compromită instituţiile statului, deoarece orchestrează şi participă la “ritualuri” cu tentă electorale, în condiţiile în care particularităţile “odiseei” moldovenilor în Egipt nu sunt complet reflectate şi “purificate”. Da, Ministerul a acţionat în cele din urmă conform responsabilităţilor sale, dar plasarea cazului în domeniul politicului electoral discreditează din rădăcină iniţiativa, deoarece creează impresia că moldovenii au fost aduşi acasă anume din motive electorale.
Neglijând tot spectrul de efecte adverse, premierul a ales o conduită electorală, animând gastarbaiterii moldoveni. Această interacţiune descrie în detaliu care este marja sacrificiilor pe care le poate accepta cel puţin Filat pentru a da semnale şi a capta atenţia diasporelor de moldoveni din Europa şi nu numai, unii dintre care au trăit cu certitudine experienţa celor 11 conaţionali (exceptând posibila săvârşire a crimei în Egipt). Cel mai probabil, Filat vrea să demonstreze că el are grijă cel mai mult de cetăţenii plecaţi peste hotare, încercând cel puţin pentru moment să închidă ochii la posibila omucidere a beduinului, concentrându-se intenţionat asupra altei faţete a problemei – fenomenul traficului de fiinţe umane.
Votul din străinătate va conta în măsura mare la alegerile anticipate, pe lângă aceasta, formaţiunea lui Filat şi-a asumat angajamente clare faţă de cei plecaţi din ţară, creându-şi componenta de partid extranaţională şi atragând diaspore moldoveneşti în jocul politic al PLDM.
În mare parte, această situaţie ilustrează şi o formă de vulnerabilitate a PLDM-ului, care s-a prins în propria menghină, fiind presat să trateze cazurile legate de emigranţii moldoveni, dar conştientizând concomitent uşurinţa cu care se poate compromite ulterior în urma acestora.
După soluţionarea cazului “celor 11 moldoveni”, MAEIE are în faţă o altă provocare, unde este vorba la fel despre participarea cetăţenilor moldoveni şi infracţionalitatea cibernetică şi bancară, de această dată întretăiate pe teritoriul partnerului strategic al Chişinăului- SUA.
În condiţiile unor acuze ireproşabile, probate şi puternic mediatizate, apare întrebarea dacă fetele şi băieţii din R. Moldova, la repatrierea din SUA (în funcţie de rezultatul negocierilor), vor fi întâmpinaţi la fel de premierul “grijuliu” şi dacă această ipostază va fi imortalizată într-o fotografie-portret sau totuşi, îmbrăţişarea pretinşilor “tineri infractori” va fi de o natură cu totul discretă.
Sursa: cenusadi.wordpress.com
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
MADRM a organizat ședinta consiliului responsabil de proiectele de dezvoltare regionale
05.08.2020 -
Concurs de angajare la ADR Nord. Perioada de participare, prelungită
03.08.2020 -
UN Women și CALM fac front comun pentru a susține femeile primar de la primul mandat!
03.08.2020 -
Spitalul raional din Nisporeni a devenit mai confortabil pentru pacienții săi
29.07.2020 -
ASISTENȚA EXTERNĂ AJUTĂ COMUNITĂȚILE LOCALE SĂ SE DEZVOLTE!
27.07.2020
-
Comentarii 6
Bă Cenuşă, după tine dl Filat ar trebui să dispară în genere din viaţa publică?
Dacă te pretinzi analist politic, fă-ţi treaba, fie aici, fie pe "sticle" (adică ecrane TV), unde mă amuz cu multă plăcere de bâlbâielile tale, fă analiză şi nu partizanat politic. Ori, şi mai bine, declară deschis, că eşti agentul electoral al lui (aminteşte-ţi cine, din lipsă de "peşte" (când şi racu-i peşte) te-a angajat şi continuă fraza dinaintea parantezelor) şi atunci vei putea perora deschis, fără a face prea mari eforturi (vezi bine să nu-ţi crape pantalonii în fund) de a masca partizanatul cu "analize politice". Poneal, paţan (parcă în limba asta vorbeşte patronul tău)???
P.S. Agramaţiile din text le las pe seama analizei vreunui licean...
... poţi interveni în text (dacă eşti în stare să depistezi agramaţiile), mi-am făcut deja o copie a textului ACTUAL...
Da, dle Cojocaru. Am citit si eu materialul pana la prima agramatie si l-am parasit. Nici nu ma mai intereseaza ce spune mai departe.
...mai interesant, că acelaşi "autor" apare şi sub alt nume (Maxim Pulber), şi pe alte site-uri, însă mesajul este acelaşi: Filat e kaka, iar Lupu e cicea! Iar pe la televiziuni se dă drept ANAList...
Exemplu de clonă a lui Denis Cenuşă, cu numele de Maxim Pulber:
Scena cu reîntoarcerea celor unsprezece „gastarbaiteri” moldoveni din Egipt şi primirea lor caldă de către Premierul Filat, volens-nolens mă duce cu gîndul la Cartea Sfîntă… Nu sînt nici mare religios şi nici, Doamne fereşte, nu trag jăratec la plăcinta lui Pasat, dar toată „parada de întîmpinare la ora trei de noapte” îmi aminteşte şi de una şi de alta, ce-a dea doua fiind campania electorală.
(…) Moise a ieşit la fiii lui Israel, fraţii săi, şi a văzut muncile lor cele grele. Cu prilejul acesta a văzut el pe un egiptean că bătea pe un evreu dintre fiii lui Israel, fraţii săi; Şi căutînd încoace şi încolo şi nevăzînd pe nimeni, el a ucis pe egiptean şi l-a ascuns în nisip“ (Ieşirea 2, 11-12).
Acum vreo două săptămîni am aflat din mass-media că mai mulţi moldoveni: – cică 16 persoane, printre care şi moldoveni; zece moldoveni; 11 şi nu 10, cum a concretizat, abia la două săptămîni după incident, MAEIE; – au fost arestaţi în Egipt pentru omuciderea unui beduin.
Nu a trecut mult, de fapt cam mult pentru un Minister de Externe, şi acesta din urmă a luat legătura cu autorităţile egiptene pentru concretizarea motivului reţinerii compatrioţilor noştri şi eliberarea acestora din temniţa faraonilor.
Mai mult chiar, după ce la data de 27 septembrie Iurie Leancă a avut o convorbire telefonică cu omologul său, Ahmed Aboul Gheit; la data de 28 (senzaţional) a aceleiaşi luni, MAEIE a delegat şi „un trimis special, împuternicit să conlucreze cu autorităţile egiptene pe marginea cazului respectiv şi să acorde asistenţă juridică şi consulară cetăţenilor moldoveni”.
„Mergi dar de vorbeşte fiilor lui Israel şi le spune: Eu sînt Domnul şi am venit să vă scot de la munca cea grea a egiptenilor şi am să vă izbăvesc din robia lor; am să vă izbăvesc cu braţ înalt şi cu pedepse mari…“ (Ieşirea 6, 2-6)
Mai nou, acum am aflat că cei 11 (iarăşi într-un fel senzaţional) moldoveni arestaţi (nu fotbalişti bronzaţi pe plaja Mării Roşii, înainte de meciul important cu Olanda), au revenit în ţară.
Chiar dacă avionul cu moldovenii la bord a aterizat pe aeroportul din Chişinău la ora 3 dimineaţa, aceştia au fost întîmpinaţi, pe lîngă rude, şi de premierul Vlad Filat cu ministrul de Externe, Iurie Leancă (care nu s-au sfiit să-şi lase soţiile şi copiii singure în miez de noapte, şi să se petreacă pe la Aeropoarte, alături de nişte tipi suspecţi).
„Vom ajuta aceşti oameni pentru ca ei să simtă în continuare grija statutului”, a accentuat Prim-ministrul în faţa camerelor de luat vederi, iar pagina oficială a Guvenrnului neuitînd să menţioneze şi faptul că: „cheltuielile pentru repatrierea celor 11 au fost asigurate de către Executiv”.
Una doar a uitat premierul s-o spună, sau nu a uitat, dar s-a sfiit, lăsînd doar să se-nţeleagă: „Eu sînt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din robia Egiptului şi din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine!” (Ieşirea 20, 2- 17).
Sursa: Blogul lui Maxim Pulber