RSS

Cum vă pot influenţa amicii sănătatea

27.09.2010 Caleidoscop
386
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: shutterstock.com

Prietenii vă pot face să fumaţi, să mâncaţi prost, să dormiţi mai puţin. Pe de altă parte, aceştia vă pot impulsiona să faceţi mişcare ori să ţineţi dietă.

Grupul de prieteni pe care îl frecventaţi vă poate influenţa sănătatea, arată un articol publicat de The New York Times. Fumatul, obezitatea, gripa, obiceiul de a mânca prost se transmit social. 

„Prietenii vă pot face să fumaţi, să beţi sau să dormiţi mai puţin", au arătat dr. Nicholas Chirstakis , profesor la Harvard, şi colegul său de cercetări medicale, James Fowler. Din păcate, spun cercetătorii, obiceiurile proaste se preiau cel mai uşor. Abuzul de droguri, insomnia, fumatul se răspân¬desc prin reţelele sociale.
 
Lipsa prietenilor duce la depresie
 
Asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la prieteni, deoarece, pe lângă satisfacţiile pe care vi le aduc munca şi viaţa intimă, cele din viaţa socială contează şi ele. „Omul trăieşte social, intim şi prin muncă, iar lipsa unei verigi poate aduce dezechilibre. Nu putem trăi separat de ceilalţi sau fără să fim înţeleşi de ceilalţi. Este foarte important mediul social în viaţa unui om", explică psihologul român Anda Păcurar, adăugând că „lipsa prietenilor conduce la izolare, iar aceasta - la dezechilibru şi depresie". Psihologul a observat, spre exemplu, că există tot mai mulţi oameni dornici să se lase de fumat. „Dacă acasă şi la serviciu reuşesc, când sunt cu grupul de prieteni întâmpină mai multe dificultăţi", spune Anda Păcurar.

Pe de altă parte, relaţiile pe care vi le faceţi pot contribui şi la adoptarea unor obiceiuri sănătoase. „Grupul de prieteni poate aduce şi lucruri bune în viaţa voastră, spre exemplu vă poate influenţa să mergeţi mai des la sala de gimnastică sau să vă axaţi pe consumul de vegetale", arată profesorul Chirstakis. Psihologul Anda Păcurar a observat, de asemenea, că atunci când într-un grup de amici cineva se apucă şi ţine dietă, ceilalţi cu probleme de greutate au tendinţa de a face la fel. „Dacă vreţi să vă apucaţi de un regim alimentar, este bine să vă anunţaţi toţi prietenii despre asta. O să vă ajute foarte mult ca ceilalţi să ştie, iar dacă vor mai exista persoane care să lanseze provocări, e şi mai bine, deoarece creşte voinţa", spune Anda Păcurar.
 
Cei populari transmit mai uşor boli
 
Alături de colegul său de cercetări medicale, James Fowler, dr. Chirstakis a publicat un studiu despre obezitate şi a arătat că obiceiul de a mânca prost „se ia". Studiul demonstra că şansa unei persoane de a deveni supraponderală creşte cu 57% dacă are un prieten obez. Tendinţa de îngrăşare poate creşte şi dacă amicii voştri cei mai buni au, la rândul lor, prieteni care s-au îngrăşat. Acum profesorii Chirstakis şi Fowler se gândesc cum ar putea folosi reţelele sociale pentru a aduce schimbări în sănătatea publică. „O metodă este să identifici conectorii sociali", spun ei. Oamenii care petrec timp cu o gaşcă mai mare de prieteni sau cei mai populari în grupul respectiv au tendinţa de a răspândi mai uşor boli, dar şi de a le contracta mai repede. Odată stabiliţi conectorii sociali, s-ar putea dezvolta mai rapid un sistem de detecţie a virusurilor şi de vaccinare mai rapidă a persoanelor-ţintă.
Autor: Mihaela Naftanaila
Sursa: romanialibera.ro
0

Comentarii (0)



    11.06.2011

    On the World Day against Child Labour 2011 Agricultural Employers from Moldova have Renewed their Commitment to Fight against Hazardous Child Labour

    11.06.2011

    Marş PENTRU Drepturile Omului şi ÎMPOTRIVA discriminării

    10.06.2011

    FLEX Program Coordinator

    10.06.2011

    Patronii agricoli din Moldova îşi reînnoiesc angajamentul împotriva muncilor grele şi periculoase ale copilului, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului 2011

    10.06.2011

    E nevoie de a reorienta cheltuielile publice de la plata pensiilor şi salariilor bugetarilor la obiective economice pe termen lung