RSS

Fumători, profitaţi de legumele toamnei!

15.09.2010 Utile
317
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: shutterstock.com

 

Lipsa vitaminelor apare mai ales la persoanele neliniştite, cu o alimentaţie dezechilibrată, care consumă alcool şi tutun. Toamna este momentul perfect pentru a compensa deficitul de vitamine şi a vă detoxifia organismul.
 
Natura a fost atât de deşteaptă încât ne-a lăsat la dis poziţie înainte de iarnă o varietate de legume şi fructe, care ne pot ajuta să compensăm lipsa anu mitor vitamine din corp. „Acum este perioada perfectă pentru o cură de legume şi fructe proas pete. Puteţi consuma varză, spanac, conopidă, gutui, mere, pere, toate produse pe plan local", sugerează Călin Ciubotaru, medic de familie la un cabinet din Bucureşti. Nu în ultimul rând, în această perioadă se pot conserva pentru iarnă fructe, legume, se pot face compoturi şi dulceţuri. „Toamna, la fel ca şi primăvara, este un anotimp de tranziţie, stresant pentru organism, deoarece îl obligă să facă eforturi de adaptare. Este şi o perioadă în care se activează bolile digestive, precum ulcerul, de aceea este bine să continuaţi regimul de detoxifiere, pe care probabil l-aţi început în timpul verii", suge rează specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
 
Sfeclă roşie, morcov, ţelină
 
Cele mai potrivite pentru această perioadă sunt legumele care cresc în pământ. „Acestea sunt în acord cu bioritmul nostru. Vă recomand sfecla roşie, morcovul, ţelina. Toate acestea au săruri, vitamine, minerale. Dacă nu le fierbeţi prea tare, vă asigură mai toată zestrea de micro şi macro nutrienţi", spune Mencini cop­schi. Nu în ultimul rând, spe cia listul vă recomandă ciu per cile, adăugate fie la salate, fie pre parate la cuptor. „Nu vă sfă tuiesc să le faceţi pane", adaugă el. Deficitul de vitamine apare mai ales la persoanele stresate, cu o alimentaţie dezechilibrată şi vicii precum fumatul. Femeile care iau anticoncepţionale asi­milează, de asemenea, mai greu o serie de vitamine. „În special pentru cei vulner a bili ar fi mo mentul să profite de abun den ţa fructelor, legumelor şi sala telor proaspete. Un «bagaj bun» pen tru perioada iernii i-ar ajuta să facă faţă mai uşor răcelilor şi gri pelor", sugerează medicul Călin Ciubotaru. Acesta îi mai încu ra­jează pe cei vulnerabili să apeleze şi la produse apicole, de tipul propolisului ori fagurilor de miere, foarte eficiente pentru întărirea imunităţii. Nutriţionistul Eduard Ada mescu spune că o modalitate eficientă de a asimila cât mai multe vitamine şi minerale este să profitaţi de vegetalele în stare crudă. „Prin fierbere vitaminele se mai degradează", atrage el atenţia.
 
Ceai de măceşe şi coarne
 
Dintre fructe, medicul vă sfă tuieşte să apelaţi şi la cele mai puţin accesibile în restul anului, cum sunt măceşele şi coarnele. „Sunt foarte, foarte bogate în vitamina C", spune el. Ceaiul de măceşe este un bun vitaminizant, recomandat în afecţiunile fica tului, precum şi în cele re nale. Fructele de măceş, destul de coapte la începutul toamnei sunt extrem de bogate nu doar în vitamina C, dar şi în alte tipuri de vitamine, cum sunt vitaminei A, B1, B2, P, K şi acidul nicotinic. Pentru vitamina A, medicul vă sugerează să consumaţi morcovi, ardei, roşii, iar pentru fibre, rădăcinoase (varză proaspătă, conopidă).
Autor: Mihaela Naftanaila
Sursa: romanialibera.ro
0

Comentarii (0)