Filat, marele perdant de pe urma prăbuşirii referendumului
13.09.2010 Opinii
447
Deși a trecut doar o săptămână de la petrecerea referendumului din 5 septembrie, ecourile eșecului pe care l-a înregistrat plebiscitul sunt aproape inexistente.
Cum însă suntem în pragul unei noi campanii electorale, analiștii și politicienii noștri se pregătesc, probabil, de o nouă luptă, fără ca măcar să încerce să analizeze corect înfrângerea înregistrată la 5 septembrie.
Probabil însă, reacția politicienilor noștri e precum cea a unui boxer ce pornea mare favorit în meci, dar care a pierdut disputa în urma unui knock-out total neașteptat, ce l-a bulversat total, lăsându-l fără reacție atât pe el, cât și pe asistența din tribune.
Chiar dacă referendumul a avut cel puțin 4 partide politice care și l-au asumat, în esență, o singură formațiune, și în special liderul acesteia, a avut de pierdut de pe urma nevalidării sale. Este vorba despre PLDM și președintele formațiunii, Vlad Filat.
A fost clar din start că acest referendum a fost dorit cel mai mult de PLDM, deoarece promisiunea alegerii președintelui de către popor, a fost practic una dintre rampele de lansare a partidului condus de Filat pe scena politică din Moldova.
Totodată, dacă referendumul ar fi trecut, acesta ar fi reprezentat o șansă unică (cel puțin în viitorul apropiat) pentru Filat de a candida la Președinție. Să ne amintim de discursurile triumfaliste ale premierului de la întâlnirile cu alegătorii, în care acesta dădea asigurări că dacă este un bun prim-ministru, atunci poate fi și un președinte la fel de bun.
În condițiile în care în noiembrie vom avea alegeri anticipate, iar în urma lor o Alianță de guvernare asemănătoare cu cea de astăzi, Filat va fi nevoit să se mulțumească, în cel mai bun caz, cu funcția de prim-ministru, și să uite de Președinția la care râvnește atât de mult.
Filat va avea de pierdut și în lupta directă cu Lupu. Știm că în sondajele care au apărut în ultimul an, Lupu îl bătea constant pe Filat în opțiunea electoratului pentru Președinție. Iar acest lucru nu venea neapărat de pe urma faptului că Lupu ar fi fost foarte iubit de popor, ci din cauza că șeful PD era perceput ca o candidatură comună a AIE pentru Președinție. Abia în vara lui 2010, când Filat și-a declarat deschis intențiile de a candida la eventualele alegeri prezidențiale, acesta l-a ajuns din urmă pe Lupu în topul simpatiilor, cei doi aflându-se practic la egalitate în ultimul BOP.
Cu siguranță, în urma eșecului referendumului, electoratul îl va percepe din nou pe Filat ca pe un bun prim-ministru, iar Lupu va redeveni candidatul unic al Alianței pentru Președinție.
Dacă Filat a avut numai de pierdut în urma eșecului din 5 septembrie, nu același lucru se poate spune despre Mihai Ghimpu și Marian Lupu.
Dacă Lupu și-a eliminat practic principalul contracandidat la Președinție, rămânând în ochii electoratului AIE singura candidatură pentru această funcție, atunci Mihai Ghimpu a câștigat cel puțin alte câteva luni în care va fi șef al statului, iar acest lucru nu este deloc puțin pentru liderul PL.
În aceste condiții, nu cred că este prea greu de înțeles felul în care partidele din AIE s-au implicat în campania electorală pentru referendum. Dacă unii și-au dorit cu adevărat ca plebiscitul să treacă, alții nu s-au folosit decât de un alt prilej de a-și mai promova partidul din care provin și propria imagine.
Autor: Alexandru Cozer
Sursa: analizemd.blogspot.com
Sursa: analizemd.blogspot.com
Flash News
- 24.11.2010
-
Germania a donat 6 automobile Skoda poliţiei moldoveneşti
- 22.11.2010
-
Moldova, pe locul opt la "Eurovision Junior"
- 22.11.2010
-
Germania confirmă că s-a implicat în semnarea tratatului de frontieră moldo-român
- 21.11.2010
-
Un miting de apărare a jurnaliştilor ruşi a avut loc la Moscova
- 21.11.2010
-
Vladimir Ţurcan, preşedintele PUM, grav rănit într-un accident rutier
Video Line
- 24.11.2010
-
Golgota Basarabiei
- 23.11.2010
-
Votează, lume!
- 22.11.2010
-
Accident minier în China
Comentarii (1)
Vlad, Vlad, Vlad... prea fudul esti tataie. Prietenul tau Lupu de asemenea. O veti boti. Imi pare rau.