RSS

Circa 650 de persoane s-au sinucis în Republica Moldova

11.09.2010 Actual
249
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: gazetanord-vest.ro

Suicidul constituie a doua cauză a mortalităţii tinerilor cu vârstele cuprinse între 15 şi 19 ani, avertizează Ministerul Sănătăţii al R. Moldova. 

Specialiştii spun, în contextul suicidului în rândul tinerilor, că motivele care pot duce la sinucidere sunt factori familiali (abuzuri în familie, divorţul părinţilor etc.); performanţele şcolare (notele proaste); stresorii sociali (lipsa abilităţilor de comunicare, de exprimare emoţională) şi  factori individuali (emoţionali, cognitivi, comportamentali, de sănătate).
 
Prim directorul-adjunct al Centrului Naţional de Management în Sănătate, Oleg Barbă, a comunicat pentru Agenţia DECA-press că în R. Moldova statisticele oficiale pentru anul precedent arată că circa 650 de persoane şi-au pus capăt zilelor, dintre care 10,5% (circa 70 de persoane) sunt persoane cu vârstele de până la 24 de ani. În majoritatea cazurilor, în Moldova, îşi pun capăt zilelor bărbaţii. Anul trecut s-au sinucis 556 de bărbaţi şi 95 de femei, a precizat Oleg Barbă. 
 
Cu referire la cazurile de suicid în rândul adolescenţilor şi copiilor, specialiştii spun că aceştia îşi camuflează stările psihologice complicate. Medicii psihologi recomandă părinţilor şi profesorilor să fie mai atenţi şi înţelegători cu cei care au avut tentative anterioare de suicid, care ameninţă cu sinuciderea şi cu cei care se află în stări depresive. Prezenţa acestor semne timp de 12 zile trebuie să determine adultul să ceară ajutorul specialiştilor. 
 
Specialiştii mai spun că ar trebui să trezească vigilenţa părinţilor faptul dacă copiii vorbesc despre moarte, se izolează de prieteni şi familie, au tulburări comportamentale, fac abuz de alcool sau droguri, sunt marcaţi de suicidul sau moartea recentă a unei persoane apropiate. 
 
La nivel global, în ultima circa jumătate de secol, rata suicidului a crescut cu aproximativ 60%, aceasta fiind una din cele trei cauze principale de deces în rândul peroanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 ani. Tentativele de suicid sunt de până la 20 de ori mai frecvente decât sinuciderea propriu-zisă. Statisticile mai indică că peste 90% din toate cazurile de suicid sunt asociate cu tulburările mintale, în special de depresia şi consecinţele cauzate de consumul de substanţe narcotice.
 
Ieri, 10 septembrie, a fost Ziua mondială de prevenire a suicidului.
Autor: DECA-press
Sursa: deca.md
0

Comentarii (0)