Sursa imagine: ipn.md
Politolog: Naționalismul politic din Europa va fortifica argumentele euroscepticilor din R. Moldova
Numeroasele mici victorii ale partidelor eurosceptice în țările europene sunt semnale negative pentru demersul pro-european al Moldovei, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
Potrivit politologului, cu cât mai multe state UE vor deveni dominate de sentimente naționaliste, cu atât mai mult va scădea apetitul, și așa mic, de extindere al UE. Multiplicarea euroscepticilor în guvernele europene poate influența pe termen mediu volumul de asistență externă, inevitabil în reducere datorită Brexit-ului, pentru țările din vecinătatea europeană, mai adaugă autorul.
Avansarea naționaliștilor în Europa deschide oportunități noi pentru propaganda rusă, care va promova activ viziunile eurosceptice din Europa. În rezultat, vor fi nutrite dispoziții anti-europene, care există în societatea moldovenească, accentuează Dionis Cenușă.
În opinia lui, naționalismul politic și declinul economic din Europa vor fortifica argumentele euroscepticilor din Moldova și alte țări din vecinătate, unde proiectele euroasiatice ale Rusiei vor căpăta mai mult teren.
Politologul lansează idea că odată cu emergența vizibilă a naționaliștilor anti-europeni, partidele pro-reformă din Moldova ar putea pierde aliați importanți în Occident. Mai mult ca atât, dacă UE devine prea slabă, atunci și condiționalitățile acesteia aplicate față de Moldova își vor pierde orice efect.
Discursurile naționaliste în Europa sunt în stare să dinamizeze confruntările naționaliste din Moldova, unde forțele pro-ruse atribuie parteneriatului cu Rusia un rol crucial în garantarea statalității și identității moldovenești, iar unioniștii devin actori politici mai influenți și mai tolerați de cetățeni, opinează politologul.
În asemenea condiții, nu este exclus scenariul de repetare a tentativei de federalizare a țării, pentru a crea obstacole adiționale, greu surmontabile pentru extinderea politică a unioniștilor și restabilirea popularității forțelor pro-europene, conchide politologul.
Autor: IPN
23.10.2017 Opinii
5740
Printează
Trimite unui prieten
-
Video Line
-
Vorbesc româneşte, sunt român
03.05.2014 -
Inaugurarea patinoarului de la Bălți
31.01.2014 -
Filarmonica de Stat Iași cântă la Bălți
18.01.2014
-
-
-
Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE
27.01.2023 -
6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”
26.01.2023 -
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
20.01.2023 -
Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025
19.01.2023 -
Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale
14.01.2023
-
Comentarii 3
Partidele noastre, am in vedere partidele pro-europene, ar trebui sa se uneasca pentru a opri implicarile Kremlinului.
Problema e ca la noi mor partidele pro-europene. Anul trecut Maia si Nastase, ce se declarau pro-europeni, s-au unit cu Dodon si cu Usatii
societatea este dispersata artificial pe criterii politice si geopolitice, de partide
invingatori evident ii avem pe pro-rusi, deoarece doar un partid controleaza masele cu viziuni pro-estice
si este foarte rau ca cetatenii care pledeaza pentru aderarea Moldovei al UE se impart intre mai multe partide, fapt care asigura un climat de fara concurenta socialistilor