Sursa imagine: rearviewmirror.tv

Conflictul transistrean: Negocierile în formatul 5+2 ar putea fi reluate

O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 în problema transnistreană ar putea fi organizată după ce vor fi găsite soluţii pentru reconectarea telefonică, pentru şcolile cu predare în grafia latină şi accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile agricole. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, precedată de întrevederea cu negociatorul din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. La rândul lor, reprezentanţii OSCE spun că deschiderea politică a părţilor a evoluat.

Partea moldovenească susţine că există posibilitate de identificare a soluțiilor  pentru interconectarea telefonică, ţăranii din Dubăsari să aibă acces la terenurile amplasate după traseul Râbnița – Dubăsari - Tiraspol, iar sediile în care sunt amplasate şcolile cu predare în  grafia latină să fie retrocedate.
 
„Dacă se va reuşi să fie identificate soluții palpabile și viabile pe subiectele discutate în timpul apropiat, va urma organizarea unei noi runde în formatul 5+2. Acum urmează ca experţii să continue lucrul pe subiectele date. Când vorbim despre telefonie urmează ca agentul economic care activează în momentul de faţă în regiunea transnistreană să treacă procedurile legale de înregistrare, care îi vor acorda temeiul să obţină licenţele necesare”, a declarat viceministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.
 
Reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE în procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, aflat într-o nouă vizită la Chişinău, a declarat că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului a simțit un nou spirit de angajare. „Voinţa politică care a fost exprimată în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut la Chişinău, la Tiraspol ieri şi la Bender în această dimineaţă, dă speranţa că părţile sunt gata să îşi asume măsuri”, a declarat Wolf Dietrich Heim.
 
„Participanţii în grupurile de lucru au făcut un lucru fantastic, fapt ce a mişcat focusarea pe lucru şi sper că vom vedea un tempou sporit al întâlnirilor în formatul 1+1, pentru a stabili punctele principale care necesită atenţie politică şi decizii politice”, a declarat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan.
 
Şi partea transnistreană susţine reluarea negocierilor. Totuşi reprezentantul Tiraspolului, Vitalii Ignatiev a declarat ieri că discuţiile în cadrul grupurilor de lucru se mişcă încet, iar pe unele chestiuni dialogul a înregistrat regres.
 
„În continuare credem că nu există impedimente pentru întrevederile permanente. Am solicitat din nou oficial acest lucru. Asta, desigur, nu anulează discuţiile pe alte chestiuni”, a declarat Vitalii Ignatiev.
 
Tot astăzi, Gheorghe Bălan a anunţat că în scurt timp Ucraina nu va mai permite circulaţia automobilelor care sunt înregistrate în stânga Nistrului.
 
„Există semnale de la partenerii noştri din Ucraina că va fi regularizate şi implementate prevederile Convenţiei cu privire la traficul rutier. Se identifică soluţii pentru înregistrarea maşinilor la oficiile Registru, obţinerea actelor valide moldoveneşti şi a unor numere moldoveneşti care le-ar permite să circule în străinătate”, a mai spus Gheorghe Bălan.
 
Chestiunea privind reglementarea conflictului transnistrean a reapărut în discuție în cadrul vizitei întreprinse în Republica Moldova de către Wolf Dietrich Heim, reprezentant special al președintelui în exercițiu al OSCE.
Autor: trm.md
09.09.2017 Actual
387
0

Comentarii 3

  • Adevarul:

    Cu un presedinte care se opune guvernarii in dorinta de a rezolva conflictul Transnitrea și cu o opoziție care pune doar piedici oricărei inițiative, nu cred că se va rezolva această problemă

    09.09.2017 10:33
  • Efim:

    Vad ca democrati iacum cauta solutii pentru conflictul Transnistrean. Daca intradevar vor reusi sa rezolve problema data atunci cred ca asta va fi cea mai mare realizare a lor.

    09.09.2017 11:32
  • Maria Racovita:

    Imi pare bine ca Filip si Candu au inteles un lucru, ca fara Transnistria nu putem merge in UE! de aceea ei acum cauta sustinatori la ONU, state puternice din Vest, care sa oblige Rusia sa elibereze partea stinga a Nistrului a RM pe cale diplomatica.

    09.09.2017 11:47

    • ZIARUL CALM: ”SISTEMUL DE SALARIZARE A ALEȘILOR LOCALI NECESITĂ O RESETARE, ASTFEL ÎNCÂT PERSOANELE CU DEMNITATE PUBLICĂ SĂ BENEFICIEZE ȘI DE O RETRIBUȚIE DEMNĂ PENTRU MUNCA LOR ÎN SERVICIUL COMUNITĂȚII!”

      07.09.2017
    • ZEL Bălți va oferi biciclete celor mai buni studenți de la Universitatea din Bălți

      06.09.2017
    • La Bălți, a fost inaugurat oficial anul universitar 2017-2018

      06.09.2017
    • Burse de excelență ale Guvernului Elveției pentru cercetători străini pentru anul academic 2018-2019

      06.09.2017
    • Festivalul Internațional „CIVIC FEST: Moldova pentru cetățeni” va avea loc la Chişinău, în zilele de 29-30 septembrie 2017

      05.09.2017