RSS

Deschiderea dialogului şi a Caietului de politici agricole în Moldova

23.08.2010 Actual
228
Printează Trimite unui prieten

Sursa imagine: FNPAIA

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) a deschis vineri, la Căuşeni, seria dialogurilor regionale asupra unui Caiet de politici, axat pe problemele şi soluţiile din sectorul agricol al Republicii Moldova. La acelaşi eveniment, FNPAIA a lansat o cronică umană a eforturilor în combaterea muncii copilului, cu scopul de a preveni şi a elimina cele mai grave forme ale acestui fenomen în agricultură.

Caietul de politici în domeniul agricol va fi elaborat şi discutat  în cadrul celor 10 mese rotunde, organizate în august şi septembrie la nivel regional şi va fi prezentat, ca o agendă de acţiuni, forului legislativ şi partenerilor sociali. Acesta va conţine opiniile şi recomandările antreprenorilor agricoli din ţară privind soluţionarea problemelor prioritare în agricultură şi industria alimentară.

PREZENŢA ÎN MOLDOVA A UNUI CONSILIER SPECIAL AL PROGRAMULUI OLANDEZ DE COOPERARE CU ORGANIZAŢIILE PATRONALE

Prima serie de dialoguri, cu participarea antreprenorilor agricoli din Căuşeni (20 august), Orhei (24 august) şi Ştefan Vodă (26 august), este moderată, împreună cu conducătorii FNPAIA, de către Jean-Marie Standaert, Consilier Special al Programului Olandez de Cooperare cu Organizaţiile Patronale (DECP, Dutch Employers' Cooperation Programme), care a ajutat, acum câţiva ani, Federaţia Patronatului din Agricultură din Moldova la elaborarea politicilor în domeniul dialogului social, negocierilor colective şi convenţiilor colective de muncă.

Expertul internaţional Jean-Marie Standaert consideră că „organizaţiile patronale trebuie să devină şi să se afirme ca o voce unică, reprezentativă şi coerentă în elaborarea şi implementarea politicilor care au un impact asupra dezvoltării naţionale, inclusiv în domeniul agricol”.

„Prima ediţie a Caietului nostru de politici a fost aprobată de FNPAIA în 2005. Acum avem mai multă experienţă şi putem să ne formulăm mai bine viziunile, iată de ce îi provoc pe toţi producătorii agricoli la un dialog deschis privind eficientizarea şi dezvoltarea activităţilor din domeniul agricol în Moldova”, a afirmat, la Căuşeni, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară din Moldova, Alexandru Slusari.

În cadrul şedinţei de la Căuşeni au fost puse în discuţie cele 15 capitole ale Caietului de politici FNPAIA, axate pe politicile fundamentale privind combaterea monopolismului, piaţa financiară, producerea şi comercializarea produselor agricole, subvenţionarea agriculturii, politicile fiscale şi vamale, cele privind sistemul de asigurări sociale şi de asistenţă medicală, politicile funciare, cele privind statutul juridic al bunurilor agricole fostelor gospodării colective, privind forţa de muncă, învăţământul în agricultură şi politicile privind mediul ambiant şi dezvoltarea zonelor rurale.

În opinia Preşedintelui FNPAIA, cele mai grave probleme cu care se confruntă astăzi producătorii agricoli din Moldova sunt cauzate de creditele scumpe şi practicile monopoliste. Printre soluţiile discutate în cadrul reuniunii de la Căuşeni au fost menţionate crearea cooperativelor de business în fiecare raion, care ar permite cooperarea între patronii agricoli, cumpărarea angro a produselor petroliere, a fertilizanţilor şi pesticidelor la un preţ mai ieftin şi crearea depozitelor de stocare a producţiei agricole. „Astfel producătorii ar cumpăra resurse necesare la un preţ mai mic, pe de o parte, şi ar vinde mai scump producţia, pe de altă parte”, susţin producătorii agricoli.

„EFORTURI ALE PATRONILOR AGRICOLI DIN MOLDOVA ÎN COMBATEREA MUNCII COPILULUI: CRONICĂ UMANĂ”

Cu ocazia lansării dialogului pentru adoptarea Caietului de politici, a fost prezentată şi cartea recent apărută, „Eforturi ale patronilor agricoli din Moldova în combaterea muncii copilului: CRONICĂ UMANĂ”.Aceasta consemnează pe paginile sale şi acţiunile relevante, realizate de-a lungul anilor de către Dumitru Bocancea, directorul societăţii agricole „Bogatmos” din satul Taraclia, Căuşeni, şi Nicolae Coroi, preşedintele asociaţiei producătorilor agricoli din Căuşeni. „Ascultată, respectată şi auzită – vocea patronilor agricoli împotriva muncii copilului” – titrează cartea, cu referire la experienţa existentă la Căuşeni în prevenirea şi combaterea muncii copilului, atât prin iniţiative directe, cât şi prin activităţi de responsabilitate socială.

„Evenimentul de la Căuşeni se înscrie în eforturile organizaţiei de sensibilizare şi mobilizare împotriva muncii copilului şi pune în valoare experienţa echipei regionale FNPAIA şi a patronilor agricoli de aici”, spune Eugenia Ganea, coordonator de program FNPAIA.

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) din Moldova a fost fondată în 2003, având misiunea de creare a condiţiilor favorabile întreprinderilor din ramura agriculturii şi industriei alimentare şi reprezentarea acestora în relaţiile cu autorităţile publice şi angajaţii. De asemenea, FNPAIA urmăreşte creşterea bunăstării producătorilor agricoli şi îmbunătăţirea vieţii familiilor de agricultori prin exprimarea şi promovarea intereselor acestora.

Autor: Doina Sclifos / pentru „URMA ta”
Sursa: HotNews.md
0

Comentarii (0)