Chişinăul "suge" banii din restul ţării şi trăieşte bine, ca un parazit
15.08.2010 Opinii
593

Acum doi ani, cind am fost in Moldova, nu m-a surprins faptul ca majoritatea produselor din magazine nu erau autohtone. Explicatia mea era ca comunistii nu au niciun interes sa sustina economia autohtona si de aceea chiar si sucurile de mere si struguri sint aduse din Ucraina, sau de cine stie unde. Comunistii au o singura strategie: moldovenii de la sate trebuie sa traiasca rau, iar rusii din Chsinau trebuie sa traiasca bine, fiindca numai asa pot obtine voturi din abele parti. La sat nu s-a trait bine niciodata, dar atunci cand si cei trei harbuji si doua piersici pe care le cresti cu mult chin nu le poti vinde, se traieste si mai rau, scrie autorul blogului LaSer Blog în articolul "Chisinaul infloreste, iar Moldova moare".
La oras, altii decit moldovenii, au trait dintotdeauna bine. Iar ca sa traiasca si mai bine, comunistii le-au dat voie sa importe orice, inclusiv produse alimentare, asa ca moldoveanul de la sat sa nu produca, dar sa aduca voturi. Cu toate ca o prietena de familie incearca sa ma convinga ca Dodon e destept (!), am fost si sint ferm convins ca comunistii sint niste prosti, dar pe care, din pacate, i-am meritat 8 ani de zile.
Am ramas socat, insa, anul acesta, cind iarasi venind in Basarabia, la un an de la caderea comunistilor, am observat ca situatia din magazine, si nu numai, nu s-a schimbat nici „cit e negru sub unghie”: aceleasi sucuri, aceleasi chetch-upp-uri etc. – majoritatea de productie straina. Cautam intr-o seara sa cumpar o bere si ma uitam sa iau una pe care este scris cu litere latine si, desigur, in romana. Am gasit-o, am pus-o repede in cos si bucuros m-am intors acasa. Acasa, in timp ce savuram berea, am zis sa ma uit cine este curajosul producator autohton. Cind colo… surprize, surprize. Berea, cu toate ca avea inscriptia si denumirea in romana, … era produsa in Rusia. Mi s-a oprit berea in gat…
De aici nu pot decit sa conchid ca exista firme in Rusia, Ucraina etc. care chiar se specializeaza in a exporta produse alimentare (!) in Moldova. Nu as spune nimic, daca ar fi vorba de technica, cu toate ca as prefera tehnica din alta parte decat din Rusia, dar, din pacate, e vorba de produse alimentare – unicele produse pe care Moldova ar mai fi in stare sa le exporte (nu sa le importe) in cantitati mari, astfel ca taranul sa mai poata rasufla usurat.
Prima intrebare care imi apare e: ce reforme au facut democratii de cind au venit la putere? Eu nu le-am vazut. Sau daca nu le-au facut inca, de cit timp au nevoie pentru a le face? Va rog luminati-ma! Numai sa nu-mi spuneti ca presa a devenit libera… Omul simplu presa nu maninca! Nu am vazut nicio schimbare evidenta si care ar veni in ajutorul omului simplu. Scuze, o schimbare totusi am vazut, atunci cind ma batea la buzunar: preturile au crescut de doua ori in comparatie cu cele de acum doi ani. In Germania e mai ieftina viata decat la Chisinau, nu glumesc!
Incerc sa-mi explic cum e posibil ca intr-un oras precum Chisinaul sa vezi la fiecare colt masini BMW X6 (in Germania inca nu am vazut asa de multe). Si de unde „cei cu bani” de la Chisinau au atatia bani, daca nici la Chisinau si nici in toata republica nu se produce mai nimic (cu mici exceptii)?
Bani in Moldova sunt, e adevarat, fiindca cei care lucreaza in Italia, Spania, Portugalia, Rusia trimit parintilor, fratilor etc. bani ca sa aiba cu ce supravietui. Adevarul e ca acesti bani nu vin direct la Chisinau, dar vin in sate, la moldoveni. Chisinaul, insa, tot trebuie sa traiasca cumva. Unica solutie pentru a supravietui e sa stringa banii imprastiati prin tara, care nu sunt putini, daca aduni de la fiecare babuta cite 50 de euro pe luna.
O metoda de a stringe banii din tara e sa-i faci pe cei din provincie sa vina la Chisinau sa-si cumpere tot de ce au nevoie. Mai mult ca atat, cei de la Chsinau ii dicteaza taranului pretul, deoarece in alta parte nu poti gasi ceea ce te intereseaza, deaoarece in Basarabia nu se produce nimic, iar majoritatea importurilor se fac „prin” Chisinau. Duceti-va la vama si numarati TIR-rile cu numere inregistrate in raioane… - sunt unitati, domina cele cu numere „C“, sau, mai nou, „K”. Moldova e mai centralizata decit pe timpul sovietic, iar Chisinaul e buricul ei.
Astfel, toti banii veniti din strainatate si imprastiati prin tara isi gasesc stapinul si sunt investiti nu in satele unde au fost trimisi, dar la Chisinau. Evident este ca Chisinaul nu are niciun interes ca in tara asta sa produca cineva ceva, fiindca daca s-ar produce, nu ar mai veni nimeni tocmai in capitala dupa cumparaturi. Chisinaul are exact comportamentul unui parazit: „suge“ banii din restul tarii si traieste bine, iar tara e saraca lipita pamantului.
Domnilor guvernanti democrati sau de orice culoare ati fi, daca o tineti tot asa, peste cativa ani va ramane din Moldova numai Chisinaul. Iar aceasta ar insemna si moartea lui, fiindca cei din Italia si de pe aiurea nu o sa mai aiba cui trimite bani!
Autor: LaSer Blog
Sursa: invata-in.eu/lascom
Sursa: invata-in.eu/lascom
Hot
- 17.11.2010
-
Cine este, de fapt, Valeriu Pasat?
Flash News
- 16.11.2010
-
Peste 1.000 de morţi în epidemia de holeră din Haiti
- 16.11.2010
-
Cel puţin 53 de morţi în urma incendiului din Shanghai
- 16.11.2010
-
Cel puţin 60 de morţi după prăbuşirea unei clădiri în India
- 15.11.2010
-
China: 42 de morţi într-un incendiu la Shanghai
- 12.11.2010
-
Parisul doreşte să aştepte vara 2011 pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen
Video Line
- 17.11.2010
-
Secţii de vot pentru transnistreni
- 16.11.2010
-
"...Noroc di domnul Filat", câtecul unui sinistrat
- 13.11.2010
-
Ghimpu, indignat de armata rusă
Comentarii (0)