Sursa imagine: europunkt.ro

Scandalos! Un înalt oficial european dezvăluie ce stă în spatele amânării finanțării pentru Moldova: răzbunare și sprijin pentru Rusia din Parlamentul European

Președintele Delegației Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, consideră că tentativele de amânare sau lipsire de asistenta financiară europeană a Republicii Moldova este o idee care place Moscovei și o răzbunare a 2 partide din Parlamentul European care au relație cu PLDM.

“Demersul PPE si ALDE trebuie privit inclusiv, nu doar exclusiv, într-o cheie politica – PPE plătește practic o poliță pentru destructurarea n 2015/2016 a principalului lor partid partener, și mă refer la PLDM, iar ALDE privește cu îngrijorare evoluțiile recente legate de situația PL. Vedeți, astea sunt chestiuni politice pe care le menționez pentru ca sunt importante pentru o analiza corectă, mai amplă a demersului grupurilor politice. Ca președinte al delegației Parlamentului European, am datoria de a avea o abordare instituționala, așa mi se pare corect, dincolo de apartenența mea la familia social democrată europeana. Asta a fost si motivul pentru care m-am ferit pana acum sa decodific public demersuri politice ale familiilor europene de la Bruxelles fata de Republica Moldova, fiind rolul analiștilor, din punctul meu de vedere. Si mai este o chestiune care trebuie menționata – UE acorda același gen de asistenta macrofinanciara unor state precum Armenia, Georgia, Iordania, Republica Kârgâzstan, Libanul, Tunisia și Ucraina. Ca vice-președinte al Comisiei pentru politica externa nu am văzut asemenea energie si asemenea problematizare din partea respectivelor grupuri politice în ceea ce privește acordarea sprijinului financiar european către tarile menționate mai devreme”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Europa Liberă.

El a spus totodată că banii europeni sunt pentru oameni, nu pentru politicieni. “Însă amânarea sau chiar lipsirea de asistenta financiara europeana sunt idei-vectori ai Federației Ruse”, a subliniat Andi Cristea.

Referindu-se la sistemul electoral mixt, Cristea a spus că, in principiu, nu este în esență o inițiativă rea, însă este nevoie de consultarea partenerilor relevanți ai Republicii Moldova pentru a se ajunge la o formă echitabilă.




 

Autor: Ion Vasilos
15.05.2017 Actual
1594
0

Comentarii 5

  • Victor:

    Nu este intemieat conditia, e o prostie totala sa opresti finantarea din motivul sistemului electoral.

    15.05.2017 13:26
  • Oleg:

    Corect si Maia cu Nastase a mers ia puc piatra be nai cetatenilor. Si vin acasa si striga sracaie.

    15.05.2017 13:28
  • shor:

    Dap cum bleadi, după ce Masia cu Nastase au facut tot cicatul si au jucat cu coada mai umbla si fut capul aiurea....sa ma cac eu in capul lor ,inca mai vor ca in tara sa fie bine ,as vrea sa-i vad pe ei la conducere si interesant atunci tot or sa umble ca sa spuna refuzuri?

    15.05.2017 15:15
  • Vlach:

    E o prostie sa crezi ca poti face ce vreai cand vreai si sa te astepti ca nimic sa nu se schimbe. Moldova are nevoie de fonduri europene pentru a supravietui de aia nu prea inteleg pentru ce naiba sa schimbi sistemul electoral stiind ca va aparea un raspuns pe masura din partea donatorilor. Chestia deci e de putere, putere, putere

    15.05.2017 16:03
  • Marcela:

    nimeni nu poate impune unui stat tipul sistemului electoral. E clar că popularii europeni încearcă să șantajeze, în favoarea Maicuței :)

    15.05.2017 17:12

    • Primarul care a ”uitat” un copilul orfan în spitalul de psihiatrie, condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare.

      17.06.2017
    • IDIS „Viitorul” a prezentat, la Bălți, Raportul național „Starea democrației locale în Republica Moldova (2017)”

      15.06.2017
    • La Văsieni au fost finalizate lucrările de reconstrucție a clădirii muzeului raional Anatol Candu

      15.06.2017
    • Ședința de Consultare publică a Programului Regional Sectorial în domeniul infrastructurii de sprijin a afacerilor în Regiunea Centru

      14.06.2017
    • Învăţăm să fim puternici şi activi! (Programul de instruiri pentru reprezentanţii societăţii civile din UTA Găgăuzia a luat start)

      14.06.2017