Sursa imagine: mediafax.ro

Ruşii s-au supărat pe tandemul Medvedev-Putin, dar moldovenii?

Natura s-a aratat a fi cel mai redutabil inamic al puterii de la Moscova.  Seceta insotita de ”pirjolirea” padurilor din centrul si vestul tarii au facut ca ”raitingul” lui Medvedev si Putin sa se clatine. Cel putin trei companii de sondaje din Rusia au inregistrat o scadere cardinala a popularitatii celor doi lideri, conform datelor pana la 1 august. Fondul “Opinia Publica” arata ca indicatorii pentru Medvedev a coborit cu 10 puncte (de la 62 % la 52%), iar increderea in persoana premierului Putin a ramas intacta din iunie 2010 – 61%. [1]

Alt sondaj, realizat de “Levada-Centru”, noteaza o diminuare similara a increderii publicului rus in cei doi “capi” ai guvernarii ruse. Medvedev a atins pragul de 39% (de la 44 %), iar fata de Putin confidenta s-a comprimat cu 6% (de la 53% pana la 47%).
Tendinte asemanatoare au fost dezvaluite si de cel de-al treilea sondaj de opinie, prezentat de “VTIOM” (“ВЦИОМ”). Medvedev si-a micsorat numarul sustinatorilor pana la 39% (de la 44%), iar Putin se multumeste doar cu 47% de incredere din partea opiniei publice.
 
Prabusirea popularitatii celor doi a intrecut orice prognoze. Furia populatiei insa nu s-a raspandit pe intreg teritoriul tarii. Iar problemele puse in fata autoritatilor ruse risca sa se multiplice dupa ce Rusia a constatat diminuarea substantiala a recoltelor de cereale, introducand chiar si interdictii la exportul lor. Saltarea inflatiei si criza produselor alimentare vor inrautati si mai mult perceptia populatiei fata de “puterea bicefala”. Mass-media loiala, inventarea unor noi inamici externi sau a unor artificii interne, precum si cataclismele mai mari in afara tarii, dar si preturile inalte la hidrocarburi pot recupera popularitatile serios clintite ale celor doi lideri de tara.
 
In orice caz, opinia rusilor manipulati la greu de presa controlata de “varfurile de la Kremlin” nu se va putea schimba peste noapte. Sunt necesare fluxuri constante de constrangeri si oportunitati pentru ca populatia sa inceapa sa influenteze puterea si nu invers.
 
Din pacate, si moldovenii sunt cu viziuni conservatoare, care necesita mult timp si implicatie pentru re-modelare, actualizarea si rationalizare. Faptul ca liderii “pseudo-democrati” Medvedev si Putin stralucesc pe primele locuri ale celor mai populari lideri (intre 55% si 70%) printre moldoveni denota cat de inchistata, dependenta si slaba de fire este o buna parte din comunitatea moldoveana.
 
Intre timp criza vinurilor si indiferenta Moscovei fata de inundatiile din Moldova pot atenua raitingul inalt al celor doi lideri rusi. Aceste imprejurari ar putea fi insuficiente pentru a forma o optica mai obiectiva a moldovenilor in privinta lui Medvedev si Putin. Cat timp mass-media pro-guvernamentala rusa predomina in spatiul public autohton, iar populatia isi protejeaza spiritul paternalist conform cu traditiile politice ex-sovietice, orizonturile popularitatii celor doi vor fi optimiste mai departe.
 
Referinte:
1. В России рейтинги Путина и Медведева поставили антирекорд (опросы), http://www.unian.ua/rus/news/news-390586.html
Autor: Denis Cenuşă
Sursa: cenusadi.wordpress.com
11.08.2010 Opinii
6011
0

Comentarii 1

  • Vasile Sulă:

    rusofoni împuţiţi

    11.08.2010 18:26

    • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

      27.01.2023
    • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

      26.01.2023
    • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

      20.01.2023
    • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

      19.01.2023
    • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

      14.01.2023