Roşca vrea Republică Parlamentară
06.08.2010 Actual
291
Sursa imagine: hotnews.md
Iurie Roşca, preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), a declarat, în cadrul unui talk-show politic televizat la Publika tv, că cea mai potrivită formă de guvernământ pentru Republica Moldova este cea de „republică parlamentară.”
„Modificarea articolului 78 din Constituţie nu aduce nicio schimbare spre bine”, a menţionat Roşca, apreciind că „se consideră ca fiind o ieşire din impas”. Liderul creştin-democraţilor şi-a manifestat ferm dezacordul faţă de acest fapt şi a declarat că este important ceea ce face preşedintele republicii. Dacă şeful statului va face o majoritate ad-hoc, acesta va submina pluripartidismul din Republica Moldova. Presupunând că preşedintele ales va alege un premier de altă culoare politică, „se va crea aceeaşi situaţie care a fost în Ucraina şi România, în urmă cu doi ani”, a mai specificat Roşca.
O soluţie ar fi fost insistenţa asupra unui consens, unei majorităţi constituţionale sau referendum. Trebuia reechilibrat raportul dintre guvern şi parlament, a conchis preşedintele PPCD.
Autor: Victoria Viziru
Sursa: hotnews.md
Sursa: hotnews.md
Flash News
- 11.09.2010
-
Veniturile în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au crescut cu 18,8%
- 10.09.2010
-
Compania Naţională de Asigurări în Medicină marchează 9 ani de la fondare
- 10.09.2010
-
Accident cu victime pe traseul Chişinău-Leuşeni
- 10.09.2010
-
Bulgaria va avea proiecte comune de apărare aeriană cu România şi Grecia
- 09.09.2010
-
Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al CPI
Video Line
- 11.09.2010
-
11 septembrie 2001
- 11.09.2010
-
9 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001
- 10.09.2010
-
AIE nu se va alia cu PCRM
Comentarii (1)
Escaladarea conflictului între puterea liberală şi opoziţia comunistă pe parcursul ultimului an a aprofundat criza politică. Ea s-a agravat ca urmare a insistenţei atât a comuniştilor, cât şi a coaliţiei liberale de a-şi promova propriii candidaţi la funcţia de preşedinte al ţării în scopul preluării cu orice preţ a întregului control asupra puterii de stat. Astfel, atât liberalii, cât şi comuniştii au arătat egoism politic, incapacitate de dialog şi nedorinţă de a găsi compromisuri rezonabile. Reforma constituţională a fost compromisă. Societatea este împărţită în două tabere beligerante. Criza politică adânceşte criza economică şi are consecinţe sociale deosebit de grave.