Sursa imagine: tass.ru

Dionis Cenușa: Despre Moldova se vorbește tot mai puțin la Bruxelles

Alegerile prezidențiale, desfășurate în Republica Moldova, pe data de 13 noiembrie, au trezit un anumit interes la Bruxelles. Cu toate acestea, interesul a avut o amploare cu mult mai mică decât față de scrutinul parlamentar din noiembrie 2014. Despre aceasta scrie politologul Dionis Cenușa într-un nou articol de opinie semnat pentru IPN.

În opinia lui Cenușă, poziția UE față de rezultatele preliminare ale scrutinului a scos în evidență un caracter pur pragmatic și precaut al UE. Politologul notează că UE nu a exprimat nici emoții pozitive și nici negative vizavi de votul moldovenilor.
 
De asemenea, politologul subliniază faptul că despre Moldova se vorbește tot mai puțin la Bruxelles, iar dacă este abordată atunci prin prisma fraudelor bancare, oligarhizării sistemului politic sau a acutizării fenomenului statului capturat. El opinează că, tot mai rar, discuțiile despre Moldova țin de exemple pozitive.
 
Potrivit politologului, la Bruxelles pot fi observate două curente de opinii vizavi de perspectivele relațiilor Moldova-UE.
 
Primul curent califică victoria lui Igor Dodon drept regres politic major. Acest curent ar fi într-o „stare de alertă”. Această stare, în opinia lui Cenușă, ar fi fost determinată de diminuarea interesului față de Moldova „și chiar un fel de “fatigue” (oboseală) față de Moldova la Bruxelles”. Totodată, îngrijorările sunt generate de creșterea influenței forțelor pro-ruse la Chișinău, ca urmare a victoriei lui Dodon.
 
Al doilea curent de opinii este pragmatic. Acest curent califică drept exagerate riscurile legate de președinția lui Igor Dodon. Argumentul principal invocat de acest curent este că Moldova depinde din punct de vedere economic de UE, ceea ce l-ar împiedica pe Dodon să întreprindă acțiuni radicale în raport cu UE.
 
Curentul pragmatic consideră că „menținerea regimului liberalizat de vize, accesul la asistența UE și la piața europeană, vor condiționa o atitudine moderată a președintelui pro-rus Igor Dodon față de agenda europeană”, explică politologul.
 
Autorul concluzionează că pragmatismul calm manifestat de unii actori europeni față de Moldova reiese din faptul că Dodon ar fi un politician rațional, care nu va dori să-și discrediteze imaginea în ochii electoratului prin subminarea beneficiilor oferite de UE.
Autor: IPN
21.11.2016 Opinii
7475
0

Comentarii 0


      • Au fost semnate actele de transmitere ce atestă costul investițional al serviciilor și bunurilor achiziționate în cadrul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț, finanțat de UE

        27.01.2023
      • 6 milioane locuri de muncă ar putea să dispară pe parcursul următorilor ani. ,,Dezvoltarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri va facilita tranziția justă către economii și societăți circulare durabile”

        26.01.2023
      • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

        20.01.2023
      • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

        19.01.2023
      • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

        14.01.2023