Randamentul lui Dungaciu
Este evident ca referendumul constitutional din 5 septembrie va fi validat, ceea ce se confirma si prin datele celui mai nou sondaj realizat de CBS-AXA la comanda Fundaţiei “Priznanie”, conform caruia peste 80% din cei chestionati au declarat ca vor opta pentru alegerea directa a sefului statului. Chiar si peste 70% din votantii si simpatizantii comunisti se pronunta pentru alegerea directa a presedintelui.In aceste conditii decizia comunistilor de a boicota referendumul este o greseala care poate sa-i coste la alegeri.
Topul partidelor care depasesc sigur pragul electoral ramine acelasi: PCRM -32,6%, PLDM- 15,2% , PD-13,4% si PL-8,4%.
Impreuna partidele membre AIE ii depasesc pe comunisti cu aproximativ 7%, ceea ce inseamna ca AIE are prima sansa de a forma guvernul si dupa alegerile anticipate. De fapt asta si va fi una din mizele alegerilor anticipate, se va pastra AIE sau se va forma alta majoritate cu participarea comunistilor? Unii declara ca ar fi posibila o alianta PCRM cu PD si chiar si PLDM, insa in opinia mea aceasta combinatie va fi posibila doar daca alegerile prezidentilale vor fi cistigate de reprezentantul comunistilor.
O alta intrebare este cu cine din partidele extraparlamentare sau fara sanse vor face aliante si blocuri partidele trecatoare?
PCRM din anumite ratiuni tactice ar putea sa accepte pe lista sa liderii unor partide loiale si anume PSD, PPCD, Partidului Agrar, Partidului Socialistilor.
PLDM a declarat ca va merge singur in alegeri dar nu sunt excluse anumite negocieri cu MAE si AMN.
PL ar putea sa accepte negocieri cu MAE cu conditia fuzionarii acestuia pina la alegeri cu liberalii, aceasta conditie a fost avansata inca in 2009 de catre liderii PL.
AMN si PNL daca ar calcula bine efectele ar putea sa fuzioneze si sa formeze un singur partid liberal puternic care sa incerce sa depaseasca pragul electoral, dar liberalii moldoveni au nevoie si de un Antonescu local care sa-i propulseze in Parlament.
Referitor la alegerea şefului statului, Voronin cu 27 % dintre opţiuni se afla pe primul loc, locul doi este ocupat de Marian Lupu, cu 22%, urmat de Vlad Filat, care ar obtine 16,8 %.
Astfel vedem ca turul doi poate fi unul de stinga/centru-stinga, intre Lupu si reprezentantul comunistilor. Insa o intelegere intre PLDM si PL prin care ambele formatiuni l-ar sustine pe Filat , ar putea schimba datele problemei si acesta ar putea sa treaca in turul doi. In aceste negocieri un rol important ii va reveni lui D.Dungaciu, care ar putea sa-i convinga pe Ghimpu si Filat sa coopereze. De fapt masura randamentului lui Dungaciu va fi daca va reusi sau nu sa contribuie decisiv la continuitatea AIE si alegerea unui presedinte necomunist.
Sursa: romanmihaes.wordpress.com
- 23.06.2011
-
Soroca: A treia sesiune a Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE”
- 23.06.2011
-
Arbitrajul internaţional şi medierea în ţările CSI: dezvoltarea legislaţiei şi practici moderne
- 23.06.2011
-
65 ani de la instituirea Serviciului municipal de ftiziopneumologie din Chișinău
- 23.06.2011
-
RM ar trebui să negocieze trecerea graduală la un regim de liber schimb cu UE, pentru a atenua din efectele nefaste
- 23.06.2011
-
Sistemul juridic român condamnă romii la locuinţe inadecvate
Video Line
- 17.06.2011
-
Pisica civilizată
- 13.06.2011
-
Deportarea moldovenilor în Siberia
- 08.06.2011
-
De câte ori poate să pice din picioare un beţiv îmbrăcat la patru ace
Comentarii (0)