Sursa imagine: epochtimes-romania.com

Ce se va întâmpla dacă Igor Dodon ajunge președinte? Opinia unui expert român

Analistul politic Sorin Ioniţă, directorul Expert-Forum România, e de părere că nu se va întâmpla nimic catastrofal în Republica Moldova dacă alegerile prezidenţiale vor fi câştigate de Igor Dodon, candidatul socialiştilor.

Analistul, care a fost acreditat în calitate de observator internaţional, a spus că, teoretic, Moldova va rămâne pe calea europeană, cu Acord de Asociere, adică preşedintele Dodon nu va rupe hârtia a doua zi, dar va fi o lipsă de entuziasm pe care partenerii externi vor şti să o citească imediat. Un interviu cu expertul român a fost publicat în buletinul „Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă” elaborat de Asociaţia pentru Politică Externă (APE).
 
„Invers, va fi greu şi dacă iese preşedinte Maia Sandu (candidata PAS), pentru că nu are puteri executive. Probabil că segmentul ei de electorat hiper-entuziast aşteaptă minuni din ziua a treia şi puterile preşedintelui sunt totuşi cele care sunt. Dar poate că lumea va avea răbdare şi va înţelege, şi vor fi nişte schimbări, începând cu numirea procurorului. Adică măcar se va deschide o discuţie despre cum se selectează un asemenea om”, a opinat analistul român.
 
Potrivit lui Sorin Ioniţă, prezenţa la urne destul de scăzută peste tot reprezintă un vot de blam cam pentru toată lumea – pentru clasa politică în general, iar în special pentru cei care au fost mulţi ani la putere. „Perdantul, până una alta, nu este Igor Dodon, ci Guvernul, care e clar că mizase, prin retragerea preşedintelui Partidului Democrat Marian Lupu, pe un câştig sigur, eventual chiar din turul unu, al lui Igor Dodon. Şi iată că bătălia nu e tranşată”, a remarcat analistul.
 
Directorul Expert-Forum România consideră că în turul doi fiecare candidat va duce bătălia cu propriul electorat, să-i aducă de-acasă. „Rămâne marea bătălie pe cei care nu au votat, pe indecişi, pe diasporă, pe tineri, care au participat mai puţin la vot poate că şi pentru că mulţi sunt plecaţi. Deci, aici sunt rezervele de pe dreapta”, a remarcat analistul.
 
Publicaţia „Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă” este consacrată subiectelor de politică externă şi integrare europeană a Republicii Moldova şi este elaborată de Asociaţia pentru Politică Externă în comun cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).
Autor: IPN
Sursa: radiochisinau.md
04.11.2016 Opinii
6300
0

Comentarii 4

  • Andrei:

    Iar dacă ajunge Maia Președinte - îl eliberează pe Filat, Platon și Țopii, ceea ce categoric nu se poate de permis!!!

    04.11.2016 21:08
  • Petru:

    Maia a spus ca oricum va colabora cu guvernarea, iar Dodon ca nu va schimba cursul extern al tarii caci nu are asa competente presedintele. Deci Sa cistige cine nu ar cistiga, oricum ambii sunt slabi candidati. Unicul risc este ca daca cistiga Maia ar putea fi eliberat FIlat si s-ar incepe un nou haos si noi furturi.

    04.11.2016 21:30
  • Topa:

    Nu-i chiar asa. Maia are obligatiunea sa-l puna acolo unde merita pe Plohatniuc. Ca sa urneasca din glodul in care se afla toata marsavenia politica si executiva de astazi.

    04.11.2016 23:18
  • Vadim:

    Spălare de minți, nimic nou, inclusiv comentariile de mai sus. Societate dezbinata, tineret iresponsabil, bătrâni visători. Stat eșuat !!!

    06.11.2016 19:26

    • În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială

      20.01.2023
    • Prioritățile în domeniul dezvoltării regionale pentru perioada 2023-2025

      19.01.2023
    • Ziua culturii în România și Republica Moldova: duplex de politici culturale

      14.01.2023
    • CARTEA „OAMENII LA PĂPĂDIILE” DE SERGIU BEZNIȚCHI: lansare la București, la 26 ianuarie 2023

      12.01.2023
    • /VIDEO/ Examinarea cererilor de chemare în judecată cu valoare redusă. Vezi ce presupune acest lucru

      12.01.2023