Sursa imagine: afp.com

De ce agricultorii nu se grăbesc să depună cereri pentru a putea importa motorină

Chiar dacă pot importa motorină de la 1 aprilie, agricultorii nu se grăbesc să depună cereri la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Până în prezent, niciun fermier nu a solicitat permisul de import al carburanţilor pentru utilaj, transport sau tehnică agricolă.

În timp ce ANRE declară că încă mai aşteaptă ca agricultorii să depune cereri, fermierii se plâng că mecanismul de obţinere a autorizaţiei este prea complicat.
 
De aproape patru decenii, cele o mie de hectare de pământ pe care le are în gestiune, sunt principala grijă a fermierului Andrei Starîi din Drochia. Agricultorul cultivă grâu, orz, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu şapte tractoare şi două combine. El îşi alimentează unităţile de transport de la o companie petrolieră din regiune. Fermierul spune că iniţial s-a gândit să importe motorină, dar după ce a făcut calculele, s-a răzgândit.
 
„În primul rând, nimeni nu ne-a explicat cum se începe şi cum se termină procedura. Noi avem statutul nostru şi trebuie să ne ocupăm cu creşterea producţiei agricole. Pentru 60-70 de mii de litri ce o importăm anual, nu cred că are rost să trimit un om după motorină în Rusia”, afirmă agricultorul.
 
Unii fermierii se plâng însă că mecanismul de obţinere a autorizaţiei de import este prea complicat. Reprezentanţii ANRE recunosc că procedura nu este uşoară, iar condiţiile sunt foarte aspre pentru solicitanţii care vor să obţină acest drept.
 
„Este o activitate destul de dificilă ca să imporţi, nu poţi să aduci aceeaşi motorină de la rafinăria propriu-zisă cu maşina. Acolo se vorbeşte de zeci de tone, sute de tone. De aceea, atunci când o întreprindere mică va face o solicitare, îmi este greu să spun. Dar aşa a prevăzut legea şi suntem disponibili”, a declarat Alexandru Mija, jurist la ANRE.
 
Dreptul producătorilor la importul de motorină pentru consum propriu este stabilit de noile modificări la Legea privind piața produselor petroliere, ce a intrat în vigoare la 1 aprilie, la solicitările repetate ale asociaţiilor de profil. Potrivit documentului, ANRE va elibera autorizaţia în termen de 15 zile de la înregistrarea cererii. În document, Agenţia va stabili cantitatea ce poate fi importată, în funcţie de suprafaţa terenurilor agricole. Taxa pentru eliberarea permisului de import este de 200 de lei.
Autor: trm.md
01.10.2016 Actual
257
0

Comentarii 0


      • În raioanele Călărași, Sîngerei și Nisporeni au fost realizate cu succes patru proiecte de adaptare la schimbările climatice

        17.10.2016
      • Codul contravențional va fi completat cu o nouă amendă

        17.10.2016
      • Membrii CRD Nord au aprobat proiectele ce vor fi incluse în Planul Operațional Regional Nord 2017-2020

        13.10.2016
      • Voluntarii salvatori din Ungheni vor putea face față situațiilor de urgență

        13.10.2016
      • Autoritățile locale din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest formează rețeaua “Insulele Integrității”, pentru a lupta contra corupției

        13.10.2016