Află totul despre roşii: la ce sunt bune şi de ce boli te scapă
Apetisante, gustoase, sanatoase, dar in acelasi timp simpatice, vesele, prietenoase si bune de mancat oricand si oricum, rosiile sunt una din marile binefaceri ale verii. Sunt un izvor de sanatate, sunt foarte bogate in minerale si vitamine, la toate acestea adaugandu-se licopenul, care exista in rosii in cantitati apreciabile, si care este un antioxidant despre care s-a demonstrat ca previne maladiile canceroase.
Conform WHFood, doar 100 de grame de rosii asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnica de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. Peste toate acestea, intr-o minunata completare vine licopenul, pigmentul rosu care da culoarea tomatelor si care este un antioxidant ca o pilula de sanatate pentru organism.
Licopenul neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi. Mai mult, studii recente au demonstrat ca licopenul are o putere dubla de a contracara radicalii liberi, in comparatie betacarotenul, un alt antioxidant foarte bine cunoscut. Licopenul din rosii este un puternic inhibator pentru celulele canceroase pulmonare, mamare sau endometriale.
Studii efectuate la Universitatea Harvard au evidentiat faptul ca barbatii care consuma 10 portii de rosii pe saptamana, in stare naturala sau sub forma de suc, ketchup sau sos, prezinta un risc cu 45% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata. Specialistii sustin ca cei care consuma mai mult de doua kilograme de rosii pe saptamana isi reduc cu 60% riscul de a dezvolta cancer rectal sau stomacal.
Rosiile protejeaza inima de bolile cardiovasculare, prin potasiu, niacina, vitamina B6 si acid folic pe care le contin. Niacina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3 sau vitamina PP, este folosita de multi ani pentru a tine in frau nivelul de colesterol din sange. Pe de alta parte, o dieta bogata in potasiu, un alt nutrient ce se gaseste din abundenta in rosii, reduce tensiunea arteriala si riscurile de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Bune si crude si preparate
Rosiile crude sunt sanatate curata, dar spre deosebire de alte alimente, acestea isi pastreaza beneficiile si daca sunt gatite, prin pregatire termica eliberandu-se si mai multe substante benefice, care in mod normal ar fi blocate in coaja pe care intestinul uman nu o poate digera. De asemenea, rosiile la conserva, sucul, sosul sau ketchup-ul pastreaza nealterate toate substantele nutritive din tomate, inclusiv licopenul.
Exista mai multe soiuri de rosii, fiecare cu gust, forma si mai ales aroma specifica. Tomatele tip-cirese sunt cele mai dulci si sunt delicioase la salate sau la pizza. Tomatele tip-ciorchine au o aroma foarte distincta cand sunt bine coapte in vrej. Aroma lor iese si mai mult in evidenta taiate in felii, stropite cu ulei de masline si presarate cu busuioc proaspat tocat. Tomatele-pruna sunt specifice bucatariei italiene. Sunt carnoase si au foarte putine seminte.
Cura de rosii este obligatorie vara pentru ca sunt sarace in calorii si pline de apa... vie! In plus, gustul lor este cu totul exceptional atunci cand provin din culturi traditionale, de la producatorii autohtoni.
Sursa: ziare.com
- 27.12.2010
-
LocalitateaŢîpova – mai primitoare ca niciodată
- 27.12.2010
-
Auction House si INCASO fac o donație de Crăciun pentru Victoraş, participînd la Campania “Dăruieşti şi Câştici” lansată de PROTV
- 27.12.2010
-
Amnesty International: Russia must overturn unfair conviction of businessman
- 27.12.2010
-
Expiră contractul dintre Gazprom şi Moldovagaz – ce va urma?
- 24.12.2010
-
Precizările MAEIE cu privire la unele declaraţii apărute recent în mass media
Video Line
- 25.12.2010
-
Train - Shake Up Christmas
- 25.12.2010
-
Galbenă Gutuie
- 24.12.2010
-
Partide atipice
Comentarii (0)