Sursa imagine: noi.md

Aleşi locali: Nu mai profitați de necazurile cetățenilor pentru a ajunge la putere

În corturi nu se rezolvă problemele țării, nu mai profitați de necazurile cetățenilor pentru a ajunge la putere. Acesta este îndemnul aleșilor locali din raionul Rezina, care au lansat un apel public de consolidare a clasei politice, societății civile, dar și oamenilor de rând. Subiectul a fost dezbătut la ediția de ieri a emisiunii Țara lui Dogaru, difuzată de Publika. Primarii și consilierii au chemat taberele antagoniste să se așeze la masa de negocieri.

Apelul celor din Rezina vine după ce, la începutul săptămânii, conducerea țării a lansat un apel similar. Acum, oamenii care protestează sunt îndemnați de edilii locali să nu se lase manipulați de apelurile agresive ale organizatorilor protestelor, întrucât problemele lor nu se rezolvă în corturi. Semnatarii apelului sunt de părere că aceste mesaje urmăresc scopul de a dezbina societatea. Drept soluție, aleșii locali din Rezina propun ca Guvernul să fie lăsat să scoată țara din iarnă, iar în societate să persiste liniștea.

”Oamenii care stau în corturi nu înțeleg de ce fac acest lucru. O înțeleg alții, care au alte interese și urmăresc alte scopuri. Prin acest îndemn, aleșii locali din Rezina vor să ajungă la inima celor, care stau în corturile din piață și nu înțeleg cum au ajuns și de ce stau acolo”, a precizat Eleonara Graur, președinte al raionului Rezina, adăugând că este o greșeală ca cineva să solicite alegeri anticipate, pentru că oamenii și-au făcut deja alegerea.

Subiectul a continuat să fie dezbătut și azi, la emisiunea Publika Report, difuzată la același post de televiziune. Ideea aleșilor din Rezina este susținută de comentatorii politici, invitați la dezbatere. Ei sunt de părere că părțile trebuie să încheie un pact social, bazat pe încrederea părților că se va reuși.

”Este nevoie de ca părțile să se așeze la masa de discuții și să vină cu un document consensual, în care să fie punctuate cele mai improtante probleme ale societății. Este complicat, dar nu imposibil, pentru că o parte dintre revendicările celor care sunt în PMAN și a celor care sunt în fața Parlamentului sunt justificate. Ele trebuiesc transpuse într-un document de intenție, care mai apoi să fie materializat în proiecte de legi votate de Parlament sau hotărâri aprobate de Guvern.”, a adăugat analistul Roman Mihăieş.

Și comentatorul politic,Vitalie Gămurari, așteaptă dialogul, la care să fie discutate subiecte ce țin de posibila modificare a Constituției, alegerea președintelui prin vot direct, reducerea numărului funcționarilor de stat sau transparența la numire.

”Dialogul trebuia început mai demult. Dacă începe acum, foarte bine.Declarația făcută de președintele Parlamentului este una benefică, și observăm că nu este pentru primadată când dumnealui vine deschis ca să pornească o discuție. Eu mă aștept la acest dialog, și în cazul dat este foarte bine că au fost organziate proteste, ele trebuie să pașnice, dar vreau să văd și eu care sunt intențiile, findcă solitările de demisii nu reprezintă soluția.”

Apelul a fost semnat de 24 de primari și consilieri din Rezina, membri ai PD, PLDM și PL și PCRM.

Autor: moldova.org
10.10.2015 Actual
1544
0

Comentarii 1

  • Jorj:

    ...si cine vorbeste...Eleonora Graur! Ei tot ai convine doar "DIALOG", si inca unul de durata..., macar vre-o 4 ani... Sa se elaboreze vre-o 5-6 luni fel-de-fel de "documente" de intentie, dupa care inca vre-o jum. de an de elaborat "proiecte" de legi, directive etc., ca exact peste vre-o 4 ani sa ne apucam sa le "implimentam"... Si dupa vom mai vedea...

    10.10.2015 14:38

    • Uniunea Europeană oferă 5 milioane de euro pentru dezvoltarea și abilitarea societății civile din Republica Moldova

      12.03.2019
    • FEMEIA, ETERNA POVESTE!

      11.03.2019
    • Proiectul „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, va fi lansat mâine în Regiunea de Dezvoltare Nord

      11.03.2019
    • Directorul executiv al CALM Viorel Furdui: „O reformă teritorială nepregătită, netransparentă și grăbită ar putea avea efecte extrem de periculoase: stoparea oricărei dezvoltări, accelerarea migrației, degradarea și depopularea localităților”

      11.03.2019
    • Maria Procopciuc, primarul comunei Ișcălău, raionul Fălești: „CALM-ul ne oferă la timp ajutor, fără reținere și fără discriminare”

      11.03.2019